24 квітня 2023

Наша тендітна планета

22 квітня відзначається Всесвітній день Землі. Це свято чистої Води, Землі та Повітря, яке має на меті об’єднати людей планети для захисту навколишнього природнього середовища, привернути увагу до екологічних проблем Землі. 

З цієї нагоди Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки запросила учнів 9 класу ліцею «Європейський» згадати історію цього свята, а також обговорити важливі проблеми екології сьогодення.

Старшокласники дізналися, що цей день започаткував Джон Мортон, американський фермер та біолог, який проживав у штаті Небраска у США. Він звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території  штату вирубували для будівництва житлових будинків та їх опалення.

Джон Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн дерев. Після цього у 1882 році у штаті Небраска 22 квітня було проголошено офіційним святом – Днем Дерева. 

Зміст цього свята розширився у 1970 році, та ідея виросла в День Землі, який став загальнонаціональним. А вже через рік, у 1971 році, ООН офіційно визнала це свято, і воно стало всесвітнім.

Після екскурсу в історію виникнення Дня Землі бібліотекар запропонувала читачам обговорити важливість використання «зеленої енергії», як пріоритетної галузі для збереження навколишнього середовища.

Діти були здивовані тим фактом, що за темпами розвитку «зеленої енергетики» Україна у 2019 році опинилася в топ-10 країн світу, а 2020-го - в першій п’ятірці країн Європи за темпами розвитку сонячної енергетики.


Сьогодні, на жаль, темпи розвитку «зеленої енергетики» в нашій країні загальмувались через вторгнення країни-агресора, багато підприємств зазнали банкрутства. Але у післявоєнний період альтернативна енергетика повинна стати головним напрямком у процесі відновлення нашої країни.

Зелена енергетика відкриває нові горизонти для збереження та раціонального використання природних ресурсів, що відіграє важливу роль у забезпеченні економічного функціонування і зростання держави.

Читачам також цікаво було дізнатись, хто ж «найзеленіший» серед європейських країн. Ними виявились країни Скандинавії, які стали локомотивами, що  тягнуть Європу в нову еру відновлюваної енергетики.

Наприкіці відеозустрічі читачів чекала вікторина Kahoot, яка була частково побудована за матеріалами розповіді. Старшокласники виявились справжніми ерудитами та правильно відповіли майже на всі запитання. Переможцем у грі стала Мусинкевич Кіра.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік