20 лютого 2024

Українська - звучить гордо!

Упродовж останніх чотирьох сторіч українську мову обмежували й утискали, забороняли й відміняли. Офіційними указами, законами, циркулярами, анафемами забороняли викладання українською мовою, друкування українських книг та нот, вилучали українські тексти з церковних книг, забороняли український буквар, проведення вистав українською та багато іншого. На противагу всіх цих заборон упродовж століть українська мова загартовувалась і ставала все міцнішою! Вона перетворилась у невід’ємну частину ДНК нашої нації.
Напередодні Міжнародного дня рідної мови Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки продовжила естафету мовно-патріотичних заходів пізнавальним асорті “Українська мова - рідна і єдина, розквітає разом з нею наша Україна!”, учасниками якого стали учні 6-8-х класів Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №57 з поглибленим вивченням іноземних мов.
Упродовж заходу разом із учнями пригадали і проаналізували висловлювання видатних історичних постатей про значення мови в житті суспільства. Підбирали епітети, щоб описати нашу багату мову.

За допомогою інтерактивних ігор “Перемагай українською”, “Значення мови в житті нації”, “Частини мови”, “Головоломка” та інших, розкривали багатогранність та глибину української мовної скарбниці та мотивували дітей до подальшого її дослідження. Проаналізували тематичні плакати, переглянули відео “Неймовірні факти про українську мову” та провели узагальнюючу бесіду.


Наприкінці заходу дійшли разом з учнями висновків про те, що мова є головним джерелом і чинником консолідації нації, який забезпечує єдність та розвиток здорового менталітету та культури народу як нації, постає потужним засобом зміцнення національної свідомості, а отже, зберігає його національну ідентичність упродовж тисячоліть.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік