20 лютого 2024

Небесній Сотні вдячні за свободу

День Героїв Небесної Сотні, який ми ось уже 10-й рік поспіль відзначаємо 20 лютого, покликаний увічнити пам'ять людей, чия свідома громадянська позиція і національна мужність, відданість європейським цінностям і стійкість духу змінили хід новітньої історії нашої держави.
Гаслом цьогорічних ювілейних святкувань стало: «Залишаємось гідними своїх героїв». Щоб вшанувати пам'ять героїв Небесної Сотні, головна бібліотекарка читальної зали провела серію заходів, на яку завітали учні херсонських загальних та спеціалізованих закладів середньої освіти: № 44, 45, 52, 53 і Таврійського ліцею мистецтв.
На початку кожного заходу ми склали хмаринку слів, з якими асоціюється пам'ять героїв Небесної Сотні: це Україна, Майдан, гідність, революція, свобода, честь, єдність і відвага.
Далі під час хвилини мовчання ми вшанували подвиг полеглих героїв, їхню людяність і самопожертву в боротьбі за ідеали демократії, права і свободи людини, європейське майбутнє України.
Потім ведуча розповіла про хронологію подій Революції гідності від перших мирних днів на Майдані до відкритого протистояння протягом трьох діб лютого 2014 (з 18 по 20), коли відходили у вічність українці, віддаючи власні безцінні життя заради нової омріяної України. Наймолодшому було 17 літ, а найстаршому – 84 роки.
Наприкінці заходу ми «відвідали» пам’ятник Героям Небесної Сотні у рідному Херсоні, познайомилися з книгами і медіапроєктами, в яких висвітлюється подвиг майданівців, довідалися про існування нагороди «Орден Героїв Небесної Сотні».
Захід мав поетичне обрамлення. Вірші Анатолія Марущака («Небесна сотня», «Герої не вмирають»), Василя Симоненка «Можливо, знову загримлять гармати…» і Лідії Яр («А я – живий, матусенько, живий») через образне слово допомогли передати світобачення героїв і викликали почуття патріотизму і подяки героям.
Патріотичний Майдан 2013-2014 років не завершено. Його справи і досі живуть у серцях і вчинках тих українців, які на фронті виборюють майбутнє нашої нації, і надихають молоде покоління на добрі справи заради Вітчизни.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік