24 лютого 2024

День, який ми не забудемо ніколи

24 лютого 2022 року – день, який назавжди увійшов в історію і залишиться в пам’яті українців датою із траурним обідком, бо цього дня розпочалося повномасштабне вторгнення на територію нашої держави.
Щоб підвести підсумки за два роки незламності і підтримати ментальне здоров’я та дух оптимізму херсонських школярів для учнів ЗЗСО№45, 50 і 52, головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, провела серію патріотичних заходів, в яких розповіла про хроніку окупації та визволення українських міст.
На початку ми згадали історичні і політичні передумови повномасштабного вторгнення, а мапа бойових дій від 24 лютого по 5 грудня 2022 року допомогла нам наочно побачити, як були окуповані та звільнені українські території.
Разом ми прослідкували початок повномасштабного вторгнення від о 3 годині 40 хвилин ранку 24 лютого 2022 року аж по сьогодні, але основну увагу приділили сторінкам героїчної оборони і звільнення від окупації або обстрілів таких міст, як Київ, Буча, Харків, Ізюм, Балаклія, Слов’янськ, Херсон, а по полеглих маріупольцях ми запалили віртуальну свічу пам’яті.
Окрему увагу ми приділили долі митця під час війни. Перед нами розгорнулися Бучанські сторінки долі і творчості Юлії Бережко-Камінської, поетки, родом з Херсону. Ми побачили зроблені нею світлини у підвалі власного будинку, почули вірші, написані у найтяжчі хвилини, і пораділи, коли їй разом із дітьми вдалося дивом евакуюватися. "Я стільки слів в собі не утаю..." – через поетичне слово поетеса поділилася з нами найсокровеннішим – думками і почуттями людини, чиє життя під загрозою.
Далі ми згадали мужність наших земляків-херсонців, які, попри всі небезпеки, боролися за свободу рідного міста, мужньо вистояли і дочекалися на звільнення. А також про наших захисників і волонтерів, які після звільнення міста продовжують підтримувати повноцінне життя у Херсоні - місті героїв. За допомогою візуального сторітелінгу на сервісі Padlet «Херсон - місто героїв: історії великих і маленьких Перемог» ми згадали хронологію подій від окупації до звільнення, а також окремі героїчні сторінки: "Рух спротиву", "Особистості", "Легендарні Чорнобаївка та Антонівський міст", "Як звільняли Херсон", "11.11.2022 - День Звільнення", "Життя херсонців у перший місяць після деокупації", "Херсон під час обстрілів", "Після 06.06.2023 (Херсон у повені)", а також спрямували погляд у майбутнє і побажали нашому рідному місту звільнення від обстрілів і процвітання.
Ми подякували нашим мужнім захисникам і захисницям, волонтерам, медикам і навіть псу Патрону та його хвостатим колегам, які бережуть наші землі та розміновують звільнені території.
І ми з нетерпінням чекаємо разом вписати героїчну дату у наш календар: "День Перемоги"!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік