15 лютого 2024

Книжковий джампінг із Тетяною Стрижевською

В день святого Валентина та в Міжнародний день дарування книг Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки подарувала своїм читачам зустріч із українською письменницею Тетяною Стрижевською та її книгами. Захід відбувався в рамках проєкту «Зустрічі без прощань» і присвячений 100-річчю з дня народження книгозбірні.
Письменниця Тетяна Стрижевська розпочинала свою письменницьку біографію із «дорослої» літератури, але останнім часом у своїх творах розкриває внутрішній світ та проблеми підлітків.
Тому невипадково захід мав назву «Втаємничена у світ підлітків», книжковий джампінг із Тетяною Стрижевською. Учасниками заходу стали дев’ятикласники Херсонської ЗЗСО №50 імені Романа Набєгова та Херсонської спеціалізованої школи №52.
Під час інтерв’ю письменниця зізналась, що в дитинстві дуже полюбляла читати класичну літературу та колекціонувала старовинні листівки із зображенням Києва. Дитяче хобі допомогло у подальшій творчій роботі при написанні книги «Химерний Київ».
До п’ятого класу Тетяна мріяла стати провідником вагона поїзда, але пізніше зрозуміла, що обере творчу професію журналіста. Як журналістка і редакторка Тетяна Стрижевська висвітлювала теми підліткового життя в «Edipresse Ukraine». Цей досвід допоміг створювати художні тексти, в яких сучасні підлітки впізнавали б себе. Тож дев’ятикласники зайшли на книжковий Facebook та за описом впізнали «обличчя» книжок авторки.
Далі детальніше розглянули «профілі» книжок Тетяни Стрижевської. Письменниця розповіла про долю кожного із своїх творів. Наприклад, повість «Файні товсті дівки, йо» була написана за півтора місяця, а книга «Химерний Київ» народжувалась 15 років.
Перед тим, як познайомитись з однією із книг, ведуча розповіла про значення астрологічного терміну «лінія термінатора». Про цей термін авторці розповів її чоловік-програміст і саме так вона назвала свою книгу. «Лінія термінатора» - це захоплива й емоційна подорож у світ фантастики та пригод. Сучасна майстриня пера сміливо поєднала науковий сюжет і створила цікавих персонажів. Головний герой розмовляє мовою сучасного сленгу і тому виглядає дуже реалістично. Під час заходу торкнулись питання, чи доречно в художній літературі використовувати сленг. Деякі до «новомодних» слів поставились скептично. Тетяна Стрижевська була із підлітками на одній хвилі і сказала, що такі слова дозволяють молоді створити свій власний новий світ і виконати функцію вічного оновлення життя. Під час інтерактиву «На одній хвилі» старшокласники швидко впорались із запропонованим завданням та перевели на рідну солов’їну мову деякі вирази сучасного сленгу.
В день святого Валентина пані Тетяна відверто розповіла про історію свого кохання, яке триває вже 18 років, але почуття не згасають. Вважає, що сталось якесь диво, коли побачила фото майбутнього чоловіка і закохалась з першого погляду. Продовженням їх кохання є донечка Мирослава.
Всім було цікаво, над чим зараз працює письменниця та які творчі плани. Тетяна Стрижевська перед початком війни почала працювати над романом для жінок, але поки що цей проєкт стоїть на паузі. Її донька замовила книжку для дітей. В планах також написати фентезі для підлітків, тому що душею відчуває їх внутрішній світ. Авторка вважає, що треба писати натхненно, на високій ноті. Тож зараз акумулює ідеї для майбутніх творів. Юні користувачі запропонували Тетяні Стрижевській написати книгу про Херсон та героїчних херсонців. Тож будемо сподіватись, що скоро ми зможемо прочитати крутезні історії від талановитої української письменниці!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік