28 лютого 2024

Як європейці Херсонщину будували

У важкий для України час інші країни надають нам таку важливу підтримку: технікою, гуманітарною і фінансовою допомогою, прийняли та опікуються вимушеними переселенцями.
Варто відзначити, що така співпраця українців та інших народів закорінена в нашій історії. Зокрема, південні землі нашої країни підтримують дружні стосунки із іншими націями ще з давніх часів. Цю історію варто знати і вивчати. Тому головна бібліотекарка читальної зали запросила вихованців Херсонського Таврійського ліцею взяти участь у онлайн квесті-орієнтуванні «Як європейці Херсонщину будували».
Разом ми подорожували різними куточками Херсонщини і дізнавалися про політиків, істориків, науковців, меценатів, бізнесменів та інших діячів, причетних до розбудови і процвітання рідного південного краю.
Спершу ми знайомилися із культурними особливостями тієї країни, звідки походили ці особистості, а далі дізнавалися про їхні справи на благо Херсонщини.
Династія Вадонів, яка мала французьке походження, володіючи чавунно-ливарним заводом, механічними майстернями і суднобудівною верф’ю у Херсоні, розвивала промисловість і суднобудівництво у краї.
Родина Фальц-Фейнів (вихідці із Німеччини) розводила овець і племінних коней, Софія Фальц-Фейн заснувала порт у с. Хорли, а її син Фрідріх – заповідник «Асканія-Нова».
Олександр Ерделі – представник давнього угорського графського роду. На посаді голови Херсонської губернської земської управи, а потім і на посаді губернатора зробив великий внесок у розвиток медицини, освіти, культури, сільського господарства, а також благоустрою міста Херсона.
Сергій Скадовський заснував морську пристань, порт, звідки відправлялися завантажені українською пшеницею та дарами садів, вовною та каракулем кораблі. У містечку Скадовську з’явилися перші промислові підприємства – паровий млин та цегельня. А коли чутки про лікувальні властивості води в Джарилгацькій затоці поширилися далі Херсона, сюди потягнулися перші відпочиваючі, і місто перетворилося на престижний курорт.
Поляк Йозеф Пачоський був запрошений на посаду губернського ентомолога, і він так полюбив наш степовий край, що вирішив заснувати у Херсоні природничий музей.
Джон Говард (Велика Британія) вивчав у Херсоні стан тюрем та надавав медичну допомогу в’язням і бідним.
Важливим для розвитку краю був візит у 2008 році короля Карла XVI Гюстава шведського до с. Зміївка.
Завершився екскурс в історію нагадуванням про те, що після Перемоги наш край знову допомагатимуть розвивати європейці – бізнесмени, інженери, будівничі, промисловці та політичні діячі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік