23 лютого 2024

Я на сторожі коло їх поставлю слово

Сьогодні українська мова – форпост української незалежності та державності, маркер ідентичності, промовиста і гостра зброя проти ворога. Як і багато років тому, українська мова проходить важкий шлях відродження і розвитку, тому популяризація, захист і впровадження її - найважливіше питання у виховані молодого покоління українців.
Для старшокласників міста Херсона: учнів 9-х класів Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №44 , учнів 8-Б класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №50 імені Романа Набєгова, учнів 7 хо класу Херсонського Таврійського ліцею та учнів 11-го класу Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №36, було проведено захід присвячений Міжнародному Дню рідної мови - "Я на сторожі коло їх поставлю слово». Мовний форпост.
Під час заходу, школярі спочатку занурилися в історію, аби більше дізнатися про заборони та перешкоди на шляху розвитку української мови, наслідки впливу яких, ми долаємо і сьогодні. На прикладі творчості Тараса Шевченка, який по краплині збирав скарби рідного слова, шліфував їх та зберігав для нащадків, спробували дослідити мову його «Кобзаря», де кожна поезія то уславлення рідного слова. При вивченні та удосконаленні мови, кожна деталь має значення. Тому «будуючи» свій власний захисний форпост, кожна цеглинка відповідала за різну мовознавчу категорію.
Розпочали захід з найпопулярніших фактів про дивовижність та унікальність української мови. Далі школярі вдосконалювали свої знання з теми фразеологізмів та доцільне вживання їх в розмові, навчилися відрізняти діалектизми від суржика і русизмів. Детально розібрали тему фемінітивів, знаходячи відповідні пари на позначення професій. Дізналися як запозичені терміни у ІТ сфері можна замінювати українською мовою.
Як сьогодні вдосконалити та поліпшити свою українську мову, зробити її красивою, правильною та «чистою», - хвилююче питання для більшості, тому підлітки отримали основні поради від експертів та список рекомендаційної літератури для самостійного вивчення.
На завершення учасник заходу пройшли опитування, давши відповідь на два питання: «яка їх українська мова?» та «які найкрасивіші слова є в українській мові?». Щемливо бачити відповіді, що чудова, калинова, веселкова, квітуча, дзвінкоголоса, співуча є наша рідна мова і так красиво звучать українською: линути, кохання, мрія, незламність, домівка, родина і перемога!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік