21 лютого 2024

«Слово – то мудрості промінь»

В Міжнародний день рідної мови Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки запросила студентів І курсу Херсонського фахового коледжу культури і мистецтв взяти участь у філологічних перегонах «Слово – то мудрості промінь».
Філологічні перегони розпочались із мовної статистики. Талановита молодь Херсонщини дізналась цікаві факти про історію свята, скільки мов існує у світі та місце української мови за поширенням.
Під час мовного асорті ведуча продемонструвала родзинки деяких мов: французької, німецької, англійської, японської, норвезької, тощо. Наприклад, японська мова є найшвидшою мовою у світі, тому що японці промовляють 7,8 складів на секунду. Французька мова є офіційною у 29 країнах, в тому числі і у Швейцарії. Німецькою мовою сьогодні надрукована кожна десята книга у світі. Українська мова багата на зменшувальні форми та має три форми майбутнього часу.
Учасники заходу проявили творчість та креативність, добираючи модний та стильний етно look для рідної мови із епітетів. Тож українська мова «прикрасилась» до свята і була вишукана, виразна, неповторна, веселкова, сонцесяйна, кришталево-дзвінка.
Також першокурсники відчули красу рідної мови під час інтерактивного завдання. Вони слухали цитати про мову, вгадували їх та з’єднували із портретами авторів: Ліни Костенко, Василя Симоненка, Лесі Українки.
Дуже часто спотворює українську мову суржик. Один із міфів російської пропаганди ґрунтується на вигаданому твердженні, що українська мова — це суржик, а справжньої літературної мови в українців досі немає.
Майбутні працівники культури заперечили це твердження та спробували «полікувати» рідну мову під час творчого завдання «Як звільнитись від суржику» та добирали літературні відповідники. Відмінно впоравшись із цим завданням, приступили до наступного та розкрили значення деяких фразеологізмів, які надають висловлюванню образності, емоційності.
Із цікавістю юні користувачі переглянули відео «Неймовірні факти про українську мову».
Продемонструвавши свої знання та озброївшись новими, отриманими під час заходу, студенти разом створили «Дошку пошани» української мови і кожен висловився, що для нього означає мова.
  • Мова-це національна гідність та колорит.
  • Рідне слово супроводжує наші найдорожчі спогади.
  • Мова робить нас, українців, неповторними і унікальними.
  • Тільки материнською мовою ми можемо висловити найпотаємніші почуття.
  • Мова-це безцінний скарб народу, його мудрість.
Відзначаючи Міжнародний день рідної мови, бібліотекар ще раз нагадала про багатомовність світу, а також про унікальність української мови, яку потрібно плекати та вдосконалювати щодня.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік