04 липня 2024

На захисті безпеки українців. Літературно-терапевтичний тренінг

Вітаємо, друзі! Сьогодні четвер - і знову час для програми літніх читань «Читацьке літо без тривог». Сьогодні КЛЮЧ № 5 допоможе вам поповнити свою скарбничку дуже важливою технікою для підтримки нашого ментального здоров’я. 

Так уже співпало, що 4 липня – День Національної поліції України. Професійне свято поліцейські відзначають тепер щорічно згідно з Указом Президента України від 4 квітня 2018 року. Дата святкування приурочена до події 2015 року, коли перші патрульні поліцейські прийняли першу присягу на Софійській площі у Києві. Наші поліцейські – наші захисники. І щодня вони нарівні із воїнами Збройних Сил України стоять на захисті безпеки українців. Вони патрулюють вулиці, запобігають злочинам, до них завжди можна звернутися по допомогу. Дякуємо вам, любі наші захисники, за те, що піклуєтеся про наші безпечні вулиці і кордони.
Тож наше сьогоднішнє навчання технікам і принципам ментального здоров’я ми присвятимо нашим захисникам. У наш час дуже важливо вміти кожному з нас самому захищати себе, дбати про свій захист, безпеку і самопочуття. Недарма психологи радять створити і дітям, і дорослим образ Внутрішнього Захисника, який у миті тривог і небезпек може нас заспокоїти, втішити і дати мудрі поради. Зробити це досить просто. Просто скористайтеся цією інтерактивною інструкцією:
Захищати себе, свою родину, своїх друзів, своє місто і країну вміють і літературні герої, які своїм прикладом надихають нас триматися і наближати мир і Перемогу. Пропонуємо вам за допомогою книжкової вікторини «На захисті маленьких українців» познайомитися із такими художніми історіями, відгадавши книги за описом.  
Вітаю! Сьогоднішня подорож подарувала вас Ключ 5 до вашої скриньки ментальних скарбів, який називається «Мій внутрішній захисник». До зустрічі наступного четверга у програмі «Читацьке літо без тривог»!

На хвилях Чорного моря

Літо пора канікул, відпусток та відпочинку! Найулюбленішим для херсонської малечі завжди був відпочинок біля води. Тому сьогодні бібліотекар сектору періодичних видань Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки запросила маленьких мешканців селища Інженерне у віртуальну мандрівку «На хвилях Чорного моря». Захід було присвячено темі морських  мешканців та їхньому життю у морі.
Морські глибини – дивовижний світ, сповнений загадок, таємниць та пригод. Тому перш ніж відправитися у віртуальну мандрівку бібліотекар познайомила юних читачів з різноманітними мешканцями морських глибин, їхніми звичками та особливостями. Діти дізналися про те, як живуть риби, медузи, молюски та інші морські створіння. Особливу увагу було приділено черепашкам, мушлям та їхньому значенню у морській екосистемі.
Після пізнавальної частини юні мандрівники мали змогу взяти участь у творчому майстер-класі. Вони власноруч виготовили оригінальні поробки, які взяли з собою на згадку про віртуальну мандрівку Чорним морем. Кожен з маленьких учасників створив унікальну композицію, використовуючи різноманітні мушлі, камінці та інші морські подарунки.
Завдяки таким віртуальним подорожам юні читачі можуть поринути у неймовірні пригоди та збагатитись новими знаннями. А ще, маленькі мешканці села Інженерне змогли відчути магію моря навіть далеко від узбережжя.

03 липня 2024

Цифрові діти. Інтерактивний ґайд з цифрової освіти

Ні для кого не секрет, що технології все більше входять у наше життя, і більшість сучасних дітей занадто рано оволодівають різноманітними ґаджетами, але цифрова ера це не тільки неймовірні можливості для дітей, але, й про великі загрози. Цифрова грамотність — це навичка ХХІ століття, яка має вирішальне значення для того, щоб допомогти дітям навчатися протягом усього життя та передбачає використання інших важливих життєвих компетентностей, таких як спілкування, співпраця, творче та критичне мислення.
Цифрова грамотність сьогодні означає знання того, як безпечно та відповідально використовувати цифрові технології. Останні дослідження вказують на зростаючу потребу озброїти дітей навичками, необхідними для безпечного та належного використання цифрових технологій і розпізнавання, коли вони можуть бути в небезпеці в Інтернеті.
Навчання цифровим навичкам можете дати дітям та підліткам необхідну впевненість під час використання пристроїв, підключених до Інтернету.
Більш детально дізнатися про ризики, та як їх передбачити, можна на запропонованому ресурсі, тому швидше шукай навичку №5:
Цифрова грамотність охоплює низку навичок, від розуміння налаштувань конфіденційності в Інтернеті до створення надійних паролів тощо. Дітям дуже важливо розвивати ці навички, коли вони ростуть, щоб вони могли відповідально використовувати технології та захищати себе від кіберзагроз. А перевірити свої знання з кібербезпеки можна прямо зараз:
Сьогодні важливо вивчати основи цифрової грамотності починаючи з раннього віку, аби в майбутньому діти могли стати впевненими, відповідальними цифровими громадянами.

02 липня 2024

Легенди Кременчука в картинах Оксани Бойко

Легенди і міфи завжди зачаровували своєю таємничістю, загадковістю та багатством образів. Кожне місто, яке відвідували юні херсонські мандрівники разом з фахівцями Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки у рамках проведення літературного відеокруїзу «Намистинки на блакитній стрічці Дніпра», славилося своїми легендами та оповідками. Ці історії розбурхували уяву та пробуджували бажання дізнатися більше про нове місто, розташоване на берегах величного Дніпра.
Наступною зупинкою стало місто Кременчук, відоме своїм славетним минулим. Місто, яке стоїть на стику багатовікових шляхів, ховає у своїх вулицях та будівлях численні історії, що переплітаються з міфами та легендами.
Під час літературного відеокруїзу «Легенди Кременчука в картинах Оксани Бойко», діти ознайомилися з легендами, пов’язаними з виникненням назви міста, його історичним минулим, а головне — відвідали віртуальну виставку художниці, яка знаходить натхнення у цих легендах і втілює їх у своїх картинах, створюючи яскравий та захоплюючий світ, де минуле зустрічається з сучасністю.
Юні мандрівники також мали можливість послухати вірші поетів, які оспівують красу Кременчука та його багату історію.
У грі «Складаємо вірш», діти добирали риму до слів і складали вірш. Руханка допомогла підтримати настрій та з натхненням продовжити подорож.
Мандрівка до Кременчука стала справжнім відкриттям для юних херсонців. Вони не тільки дізналися більше про історію міста, але й змогли відчути його дух, насолоджуючись красою місцевих краєвидів. Ця подорож залишила незабутні враження та надихнула на подальші відкриття, адже кожне нове місто на берегах Дніпра має свої унікальні легенди, які чекають на своїх дослідників.

01 липня 2024

Подорожі у мрійні краї: дівчатка в пошуках власного щастя

Народні казки кожної країни – це своєрідні скарби, які зберігають у собі мудрість, культуру та мрії поколінь. Героїні з якими ми познайомимо вас сьогодні – дівчата з різних куточків світу – мріють про свободу, любов, справедливість, і кожна з них проходить свій унікальний шлях до здійснення своїх мрій. Вони стикаються з випробуваннями, долають труднощі і показують, що навіть найсміливіші мрії можуть стати реальністю. І саме цього літнього дня ми запрошуємо вас поринути у чарівний світ народних казок з усього світу, де головними героями є дівчата з великими мріями.

На нашій черговій віртуальній книжковій виставці ви знайдете добірку казок, які розкажуть вам про мужність, винахідливість та непохитність духу дівчат-мрійниць. Відчуйте разом з ними всі радощі та печалі, пройдіть з ними через пригоди та небезпеки, і, можливо, знайдете натхнення для своїх власних мрій.

Казки про мрії дівчат – це не тільки про принцес і чарівників. Це історії про мужність, винахідливість, дружбу та пригоди, які надихатимуть і хлопчиків. Ви зможете навчитися важливих життєвих уроків разом з героями казок, розвинути свою уяву та провести час з користю. А щоб зробити ваше читання ще більш захопливим, ми підготували гру-вікторину за мотивами казок, які рекомендовані для прочитання на віртуальній виставці. Ви зможете перевірити свою уважність, відповідаючи на питання про казки та їх героїв. Гра розрахована як на дівчат, так і на хлопців, адже пригоди і мудрі уроки з казок цікаві всім без винятку.  
Більше цікавинок та ігор ви знайдете у нашому онлайн-путівнику.
Запрошуємо вас поринути у світ фантазій і мрій, де кожен може знайти своє натхнення та повірити у власні сили.