16 жовтня 2019

Грані творчості Таїсії Щерби

- Що в тебе в руках? 
- Щастя.
- Чому таке маленьке?
- Воно тільки моє…
- Хочеш шматочок?
- Напевно…
- Підставляй долоні, я поділюся…
Т.Щерба


Сьогодні  у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки  учні 9 класу  школи № 13 мали щастя познайомитися з творчим доробком нашої землячки, учительки, письменниці, журналістки, літературознавця, краєзнавця, літературного критика, членкинею  Національних спілок письменників та журналістів України Таїсією Миколаївною Щербою.
Петро Чайковський сказав: «Великий талант вимагає великої працьовитості». Життя Таїсії Миколаївни таке насичене подіями, навіть тяжко повірити, що все це може вміститися в одну біографію, та вона має не тільки талант, а й внутрішню організованість, і велике бажання все встигнути. Недаремно ми назвали зустріч «Грані творчості», адже творчість нашої гості - така різноманітна та багатогранна, як справжній коштовний камінь. У її доробку 80 опублікованих книжок серед яких 12 поетичних збірок, 5 книжок прози, 34 літературних портрети про яскравих особистостей краю, України, далекого зарубіжжя; 4 книжки для дітей трьома мовами; вона є редакторка та авторка передмов до 30 книжок. Присутні на заході дізналися, що надихає письменницю на написання поетичних та прозових творів і, що її «кожен твір – подія у житті». 
Діти переконалися, що хоча теми оповідань різні, але всі їх об’єднує повага письменниці «до життєвих правдивих фактів, до порухів людської душі за різних життєвих обставин». Таїсія Миколаївна багато часу присвятила вивченню та дослідженню літературної творчості письменників Херсонщини, таких як Микола Братан, Юрій Голобородько, Леонід Марченко та багатьох інших, а літературним вчителем був і залишається Олесь Гончар.
Цікаву історію вона повідала учням та гостям про листування з бароном Едуардом Фальц-Фейном. На його 100-річчя надіслала гілочки степових трав з асканійського степу: івшан-зілля (полину), чебрецю, ковили.
Від дітей Таїсія Миколаївна отримала «квіткові» побажання натхнення, добра, творчих успіхів.
Познайомившись з народним вокальним колективом «Журавка», пані Таїсія написала про закоханих в пісню людей у книзі «Співуча перлина Херсонщини». Вокальний колектив виконав для присутніх пісні, серед яких були і авторські, написані учасниками «Журавки». На захід приїхав П.І.Махляр, який свого часу допомагав колективу та за сприяння якого була видана перша книга Таїсії Щерби.
Шановні гості подарували всім присутнім тепло сердець, поділилися своїм творчим щастям.


«Ділись щастям з іншими щодень!
Багатьом його не вистачає…»

Таїсія Щерба

Цікава екскурсійна програма бібліотекою вразила гостей бібліотеки.





Ракша Анжела, 
завідуюча відділом естетичного виховання

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік