10 березня 2021

І лине над землею слово Кобзаря

Щовесни, коли тануть сніги, 

І на рясті просяє веселка, 

Повні сил і живої снаги 

Ми вшановуєм пам’ять  Шевченка…

9 березня минає 207-а річниця від його Дня народження, а 10 березня 160-ті роковини смерті. Ці дві дати – світла і трагічна – в уяві кожного українця переплітаються у вінок щемної любові до нашого духовного батька, людини-велета, котра все життя поклала на вівтар служіння своєму народові, його захисту й возвеличення.

Згадати Шевченка та його нелегкий шлях зібралися сьогодні у Херсонській бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки учні 2 класів школи № 25. На них чекало декілька локацій, які вони відвідали протягом літературного вернісажу. 

Спочатку діти перегорнули сторінки віртуальної книги життя малого Тараса. Пригадали відомі їм факти дитинства, основні дати та найвизначніші події дорослого життя. 

Перебуваючи на першій локації маленькі шевченкознавці, враховуючи його  професію, допомагали художнику малювати картину. «Малюючи» автопортрет Шевченка, розподіляли інформацію з життя Кобзаря  у дві категорії - «Правда» чи «Фейк». А «малюючи» одне з найвідоміших полотен у світі «Катерина» - відповідали на запитання вікторини. 

На іншій локації дітей чекав захоплюючий квест «Що я знаю про Шевченка?».  Об’єднавшись у чотири команди вони мали пройти п’ять станцій – «Шевченкова родина», «Плутанина», «Яким був Шевченко», «Що я знаю про Шевченка?» та «Суперсили Тараса Шевченка». 


Кожна станція  - сплеск емоцій, обговорення , а подекуди й суперечки щодо відповідей.  А ще справжній дух змагання.  Дві станції викликали неабиякий ажіотаж. Тож маємо асоціації дітей про, те яким був Шевченко та яким міг би мати суперсили. Отже, якби він  був супергероєм, то умів би літати, проходити крізь стіни, читати думки, передбачати майбутнє, дихати під водою, телепортуватись тощо.



Змінюються часи, покоління, люди, інтер’єри, але одне залишається незмінним -  пам’ть про великого Кобзаря.  І хоча шевченкове слово летить і лунає в нових ритмах, для сучасних дітей воно звучить актуально та по-новому. 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік