пʼятницю, 19 березня 2021 р.

Поетичний камертон Ліни Костенко на Херсонщині

З 2015 року до дня народження (19 березня) видатної поетеси сучасності на Херсонській землі проходить Обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко», який щороку об’єднує залюблену у поезію відомої авторки талановиту молодь та її дорослих наставників.

Його організаторами є Департамент реалізації гуманітарної політики ОДА та управління освіти і науки ОДА, а співпартнером – Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки. 

У фестивалі беруть участі земляки віком від 12 років, які власною творчістю вшановують славетну українську жінку. Це і вокалісти, що виконують пісні за мотивами чудових віршів Ліни Костенко або Марусі Чурай, і художники, які своїми ілюстраціями унаочнюють для поціновувачів слова Ліни її щирі рядки, і читці-декламатори, які проникливо виконують її твори. Є серед творчих людей і поети-аматори, яких відома поетеса надихнула на створення власних віршів.





Фестиваль проводиться у два етапи: відбірковий триває у районах та містах Херсонської області, а на фінальне підсумкове свято до м. Херсона запрошуються автори кращих робіт.






У 2021 році фестиваль відбувається у форматі Обласної творчої акції, і вперше за історію фестивалю у заочному форматі брати участь у масштабному заході можуть учасники з інших регіонів України.

З 8 лютого по 30 березня 2021 року обласна акція відбувається у місцевих громадах в очному та заочному форматі, а 7 квітня планується проведення Гала-концерту за участі найкращих виконавців безпосередньо у місті Херсоні.

Кожній прекрасній жінці обов’язково дарують квіти. І до дня народження Ліни Василівни віршотворці Херсонщини щороку дарують їй поетичний букет, який оформлюється в онлайн-збірку «Пелюстки для Ліни», при чому кожна поетична робота оформлюється поданими на фестиваль ілюстраціями художників Херсонщини. Щорічні веб-збірки та електронні версії друкованих видань можна погортати онлайн на бібліотечному каналі у сервісі Calameo за посиланням:https://ru.calameo.com/accounts/2270782.

Привітати всіх виконавців в авторській номінації та надихнути їх на майстерне виконання власних творів, присвячених Ліні Костенко, щороку приходять знані херсонські поети. Так, почесними гостями фестивалів стали поет, літературознавець, голова Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України В. Загороднюк, єдиний на Херсонщині лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка в галузі літератури А. Кичинський, лауреат літературних премій А. Марущак, поети А. Кличановський, Л. Крижановська, Т. Щерба, Н. Звягінцева, О. Швець, Д. Смолко, Н. Уварова, Ю. Чернієнко.

Цього року неперевершеній майстрині слова виповнюється 91 рік. До цієї дати Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки підготувала книжкову виставку «Я дерево, я сніг, я все, що я люблю», на якій експонуються поетичні збірки Ліни і її єдиний прозовий роман, а також книги про її життя і творчість. Вітаємо прекрасну авторку і бажаємо їй довголіття і творчої наснаги.

А всіх бажаючих запрошуємо до участі в Обласній творчій акції «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви»!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік