09 березня 2021

Ми Шевченка славить будемо - і ніколи не забудемо!

Кобзарем його ми звемо,

Так від роду і до роду: 

Кожний вірш свій і поему 

Він присвячував народу.

Максим Рильський

Історію кожного народу «пишуть» великі творці, люди, імена яких людство пам’ятає і славить завжди.  207 років тому у маленькому українському селі народилася людина, якій судилося прославити на весь світ не тільки своє ім’я, а й увесь свій народ - Тарас Григорович Шевченко. Усі ми знаємо його як поета, але ж він був і видатним ґравером, і живописцем, і прозаїком, і драматургом, і співаком, і актором, і режисером, і скульптором та, навіть, фотографом!  Саме про такі цікаві факти з життя  Тараса Шевченка і саме в день його народження Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки завітала до учнів початкових класів ЗОШ № 4.

Прослухавши біографічні відомості про українського самородка, діти дійшли висновку, що майже всі найголовніші події в житті Тараса відбувалися  навесні. Навесні він народився, навесні став вільною людиною – викуп з кріпацтва, навесні побачив світ «Кобзар», навесні поет опинився на засланні та, навіть, його життя зупинилося наступного дня після народження.

Складаючи асоціативні ланцюжки із чисел та малюнків хлопчики та дівчата повторили та дізналися скільки дітей було в родині Шевченка, яку кількість  поезій вміщував перший «Кобзар», яку Академію закінчив і скільки автопортретів намалював та скільки років був на засланні.

Вшанування пам’яті національного пророка завершилось декламуванням віршів Тараса Шевченка та віршів про нього.

Тож із впевненістю можна сказати, що  малі українці не забувають свого Великого Кобзаря, бо його ім’я входить у наше життя з дитинства, а його слово з роками стає все ближчим та дорожчим для кожного, хто вважає себе справжнім патріотом незалежної, неподільної України.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік