26 квітня 2021

26 квітня 1986 року – чорний день в історії України та усього світу

Чорних дат у людства є немало.
Кожна з них — це міна під прогрес.
Найстрашніше, що усіх спіткало, —
Вибух на Чорнобильській АЕС.

(Іван Землянський, "З чорнобильської думи")

Прип’ять… місто блискучих перспектив і водночас жахливих наслідків. Протягом 35 років це покинуте й забруднене радіацією місто. Сьогодні це територія легенд, похмурих пейзажів і торжества природи. Водночас — це потенційне місто-музей міжнародного рівня, пам’ятка величезної техногенної катастрофи.

У Херсонський обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки проходить низка онлайн зустрічей на тему Чорнобильської трагедії. Сьогодні у цей пам’ятний день відбулася зустріч у секторі абонементу на платформі ZOOM з учнями 7-х класів загальноосвітньої школи №4 та 8МТ класу Херсонського Таврійського ліцею мистецтв.

Бібліотекарка розповіла дітям про подїї того далекого дня, наслідки якого, на жаль, ще не одне десятиліття будуть нагадувати про себе.

Переглянувши відеоролик з документальними зйомками під час аварії, учні також ознайомились з тим, як працює АЕС.  Презентовано і  відео-огляд літератури, присвяченої Чорнобилю, яку можна почитати, відвідавши сектор абонемента.



Наостанок учні взяли участь в невеличкій вікторині на платформі Kahoot, присвяченій чорнобильській аварії.


Аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою в історії ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками та впливом на довкілля. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році.

Уроки Чорнобиля – це той важливий аспект аварії, який ми отримали величезною ціною і який повинен унеможливлювати його повторення.

Земна куля належить нам, а ми належимо їй. І нам треба передати майбутнім поколінням чисту планету.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік