30 квітня 2021

А писанка весь світ зігріє

Днем дитячої творчості став  для учнів 2-х класів школи № 36 візит бібліотекаря відділу естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

Діти дізналися що Великдень є святом надії, віри, родинного єднання. Він зберігає і несе наступним поколінням віковічні традиції. 

Однією із найдавніших традицій де народна фантазія та майстерність умільців не знають меж, є розписування яєць, їх називають по-різному, в залежності від техніки виконання - писанки, крапанки, дряпанки, крашанки або мальованки. 

Всі вони - справжнє диво, створене руками людини.  Невідомо, звідки і коли прийшов до нас звичай фарбувати яйця, але історія сягає сивої давнини.

В Україні писанка й дотепер є важливою в християнському обрядовому дійстві.

Другокласників зацікавили факти з книги Віри Манько «Українська народна писанка». Автор розповіла, що фарби для писанок отримували з природних барвників, для завалювання фарб використовували дощову воду, брали тільки чистий бджолиний віск. Також існувало повір’я, що писанку треба писати за допомогою «живого вогню».

Розмаїття взірців писанок має кожен регіон України. Херсонщина має характерні для півдня візерунки: «Чорне море», «туліпани», «чобітки» «яблунька», «ластівчині хвостики» та інші.

Наразі, аби прикрасити писанки багато майстрів пробують незвичайні техніки: вишивання нитками, витинанка з яєчної шкаралупи, використовують бісер та мереживо. 

Діти, довідавшись багато нової інформації про писанки, створили подарункову прикрасу – Великодню листівку, яка прикрасить свято їхньої родини.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік