пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

У кожної прикмети свої секрети

Дощ великі краплі сіє –
Незабаром проясніє.
Наталя Карпенко.

Колись, у давнину, люди не могли дати собі ради з природою: то дощ йде не тоді, коли просять, то тепло й холод не в пору. Тож, аби зберегти себе від неочікуваної напасті, яку може підкинути навколишній світ, вони хотіли передбачити те, що може статися, аби встигнути до цього підготуватися. Наші предки помітили, як природа сама підказує їм свої наміри, і навчилися тим користуватися, попереджуючи, що може трапитися завтра. Вони з року в рік уважно спостерігали за небесними світилами, стихіями, рослинами, поведінкою та звичками тварин.

Ці спостереження не лише допомогли впорядкувати довколишній світ у чітке знання, а й створили систему передбачень – народних прикмет, які допомагають передбачати погоду та врожай, якими будуть весна, літо, осінь та зима. І усе це багатство, яке передавалось з уст в уста, наші предки залишили нам у спадок.

В наш час ми далеко пішли від своїх предків: перестали носити національні костюми, співати народні пісні, дотримуватися більшість традицій. Але є дещо, у що люди вірять і до цього дня. 

А у що саме – спробували дізнатися учні 3-а класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня №4 під час он-лайн зустрічі з бібліотекарем молодшого відділу Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.

Користувачі спробували свої сили в інтелект-шоу «Розумники та розумниці» та перевірили, які прикмети знають, поглибили свої знання про явища природи та пов’язані із ними народні прикмети, забобони, розкрили їх закономірності. Бажання проникнути до таємниць природи спонукало дітей пригадати все, що вони колись чули. Змагання між двома командами відбувалося напружено та активно, адже кожна з них бажала отримати перемогу. 

Погодьтеся, що без прикмет і забобонів дуже нудно жити! Врешті решт, у світі стільки всього незвіданого і стільки всього забутого! 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік