20 квітня 2021

Критичне мислення – найнеобхідніша навичка людини ХХІ століття

Друге заняття у «Школі медіаграмотності» для молоді, яке Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки організувала для учнів 10 класу Часовоярської ЗЗСО І-ІІІ ст. №17 (Донецької області),  ми присвятили надважливій темі «Критичне мислення – найнеобхідніша навичка людини ХХІ століття».

Розпочали навчання із запитання: « Що ж дає володіння критичним мисленням та як його  можна розвивати?» Для початку зауважили, що  критично - мисляча людина вміє:

- розпізнавати маніпуляції;

- приймати рішення на основі достовірної інформації;

- використовувати аналітичні навички в професійній сфері;

- обґрунтовувати власну точку зору;

- бути спостережливою та уважною до деталей, вміти виділяти головне; 

- швидко та ефективно орієнтуватися в рухливому потоці даних.

Упродовж тренінгу виконували із десятикласниками різноманітні практичні вправи для розвитку критичного мислення серед яких: «Увімкни мозок», «Асоціація», «Мій медіа день», «Факт&Судження».



Із великим захопленням діти аналізували різноманітні відеоролики,  знаходили маркери маніпуляцій, обґрунтовували свої думки.




Наприкінці заняття учні разом із модератором зробили висновок про те, що навички критичного мислення дають змогу не потонути в інформаційній лавині, не піддаватися маніпуляціям, допомагають приймати зважені рішення та відстоювати їх. А надважливим є те, що критичне мислення допомагає в пошуку нових шляхів вирішення проблем.

Тож, необхідно розвивати критичне мислення, адже це необхідна навичка і життєво-важливий ресурс сучасної людини. 

Під час виконання домашнього завдання  дітям  стануть у нагоді  навички критичного мислення, адже їм необхідно переглянути кінострічку про соціальні медіа та зробити її аналіз. Тож очікуємо із нетерпінням наступної зустрічі, під час якої діти зможуть продемонструвати свої знання!

______
Про перше заняття читайте тут: https://gorodmedia.blogspot.com/2021/04/blog-post.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік