28 червня 2024

Від «Руської Правди» Ярослава Мудрого до сучасної Конституції. Правовий квіз

28 червня в Україні святкують День Конституції. Саме цього дня 1996 року депутати Верховної Ради ухвалили найголовніший закон країни - першу Конституцію суверенної української держави. Ми пишаємося нашою державою та її Конституцією, яка є, на думку міжнародного співтовариства, однією з найдемократичніших у світі. Вона визначає основи суспільного і державного ладу, права і свободи людини й громадянина, порядок організації і функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Перш ніж стати такою, якою вона є тепер, наша Конституція пройшла довгий шлях і має своїх попередників. Це «Руська Правда» Ярослава Мудрого і Конституція Пилипа Орлика, Конституція УНР і Мала конституція ЗУНР, Тимчасова Конституція Карпатської України. Щоб дізнатися більше про закони-попередники, гортай слайди, дізнавайся цікавинки і перевіряй свої знання за допомогою міні-тесту. 

Наводимо кілька фактів про Конституцію України, які тебе точно зацікавлять: 1. Процес підготовки Конституції України тривав шість років (з 1990 по 1996 р.). 2. Усього було представлено 15 проєктів Конституції України (від Конституційної комісії, політичних партій і науковців). 3. Конституція України могла бути не прийнята 28 червня, оскільки напередодні історичного засідання парламенту Президент України видав указ про проведення всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року про прийняття нової Конституції України. Однак, після прийняття Конституції депутатами, цей указ був скасований. 5) 22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну були написані близько 9,5 тис. букв. Кожна з цих літер має розмір не більше 1 мм. Текст книги написаний індійської тушшю. Сама ж мініатюра виконана зі спеціального тонкого паперу. Міні-Конституція знаходиться в чохлі з зображенням герба. На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Вона передана на зберігання до Музею книги і друкарства. Наша Конституція дуже сучасна. А якщо зазирнути у глиб віків та на законотворчі процеси різних держав світу, можна дізнатися теж багато цікавого. Пропонуємо зіграти у пізнавальну гру та дізнатися про закони різних країв і різних часів.
  
Ми з тобою здійснили історично-правову мандрівку від «Руської Правди» Ярослава Мудрого до сучасної Конституції і дізналися багато цікавого на своєму шляху. Дякую, друже, і до нових зустрічей у творчих активностях нашої книгозбірні!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік