15 листопада 2023

10 років під крилом Дніпрової Чайки

13 листопада 2013 року Херсонська обласна бібліотека для дітей отримала дзвінке ім’я Дніпрової Чайки. Вже 10 років творчий колектив книгозбірні працює, розвивається та надає інформаційні послуги дітям та керівникам дитячого читання України.

До цієї дати фахівці читальної зали створили квест «10 років під крилом Дніпрової Чайки», учасниками якого стали учні Херсонської гімназії №1. Старшокласникам довелось творчо попрацювати під час заходу.


Діти не тільки знайомились із життям та творчістю української письменниці, а також відповідали на запитання. За правильні відповіді гімназисти отримували літери. Дніпрова Чайка народилася в той рік, коли пішов із життя Тарас Шевченко і сміливо можна сказати, що вона «прийняла» від Великого Кобзаря естафету бунтарської поезії, тому що все життя виборювала право розмовляти та творити українською мовою. Вгадавши рік народження письменниці, діти отримали першу літеру «А».
Дівчинка рано навчилася читати, тому у вісім років батьки віддали дівчинку до Херсонської жіночої гімназії у другий підготовчий клас. Вирахувавши рік, коли маленька Люда пішла до школи, гімназисти отримали букву «І».
Дніпрова Чайка жила в умовах, коли самодержавство забороняло викладання рідної мови у школах і вищих учбових закладах, не дозволяло друкувати українські книжки. Дніпрова Чайка стала на захист знедоленого народу, української культури і мови.

У 1891 письменниця стала делегаткою вчительського з’їзду в Херсоні, на якому активно підтримала підсумкову ухвалу про «викладання в школі рідною мовою народу». Вправні квестівці вирахували, що Людмилі на той час було 30 років, за що отримали літеру «Я».

Надзвичайно талановита авторка працювала в багатьох жанрах: добре відомі її казки, оповідання, нариси, поеми, балади, елегії, пісні, романси, вірші-пейзажі, тощо. Опанувала Дніпрова Чайка і літературний жанр, який учасники заходу розгадали за допомогою ребусу. Це «лібретто» – літературна основа великого вокального твору. Розшифрувавши ребус, гімназисти знайшли букву «Н».
Дніпрова Чайка підтримувала творчі зв’язки з багатьма відомими особистостями: Лесею Українкою, Оленою Пчілкою, Михайлом Старицьким, Борисом Грінченком, Михайлом Коцюбинським, тощо. Останнє випробування квесту – вгадати відомі українські постаті за їх фото. Впоравшись із цим завданням, старшокласники побачили літеру «Д».
Із п’яти зібраних літер діти швидко склали слово «НАДІЯ». Таким чином вони відтворили назву вірша Дніпрової Чайки «О моя надіє… »

«На крильцях надії підіймусь високо,
Сила допоможе крила розгорнуть,
І тоді здолаю, як орлиним оком,
Серцем прояснілим мир весь озирнуть»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік