24 листопада 2023

Їх чекала голодна доля. Година пам’яті

Голодомор 1932-1933 років - велика рана в душі українського народу, яка вже 90 років болить кожному свідомому українцю. Скільки болю, приниження, жаху і брехні зазнав наш народ, і на жаль, продовжує потерпати і досі. Цьогорічне вшанування проходить вдруге в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується геноцидними діями Росії проти українців.
Щороку у в четверту суботу листопада Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947. Знання і розповсюдження правди про Голодомор, як масштабну катастрофу усього людства, найтяжчий злочин за всю історію, організований комуністичною партією на чолі зі Сталіном, є обов’язковим для виховання юного покоління, майбутнього нашого народу.
Для учнів 7-Б класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 50 ім. Романа Набегова та для учнів 8-х класів Херсонської спеціалізованої школа І-ІІІ ступенів № 57 з поглибленим вивченням іноземних мов Херсонської міської ради, завідувачкою сектором абонемента, Кацарською Наталією Юріївною, був проведений захід - година пам'яті "Їх чекала голодна доля", присвячений вшануванню пам’яті жертв голодоморів.
Школярі дізнались про основні передумови, цинічні причини та страшні механізми проведення голодомору владою Радянського Союзу, познайомилися з безсумнівними доказами того, що Голодомор був штучним явищем на терені України, та був справжнім Геноцидом.
Спробували відгадати символи, такі як незабудка, свічка, жнива, колоски та віднайти те значення, яке без слів вони несуть. Діти дізнались історії про тих, хто не здався, пережив трагедію і допомагав іншим вижити. Віртуально переглянути відомі пам'ятник та меморіали у світі та Україні, присвячені жертвам Голодомору, які окупаційні війська і сьогодні знищують, заперечуючи сам факт існування Голодомору. Проте, сьогодні без замовчувань тема голодомору відлунює в українському мистецтві, літературі, музиці та кінематографі, тому дітям було презентовано художню літературу, документальні фільми, онлайн-ресурси, де самостійно кожен бажаючий може знайти потрібну інформацію.
Під час розмови, підлітки провели паралелі, як вкотре їжа використовується ворогом як зброя. Знищені поля пшениці, викрадені продукти та розбомблені заводи та підприємства харчової промисловості, свідчать про ниці методи ворога. Сьогодні доведені до відчаю, люди вимушені брати «гуманітарку» на окупованих територіях з рук окупанта, а змарнілі та виснажені фізично повертаються з полону наші герої, є жертвами геноциду ХХІ століття.
Пам'ять про Голодомор є невід'ємною частиною національної пам'яті українського народу, тому такі години пам’яті несуть надважливі завдання у вихованні молодого покоління, це і вивчення історії свого народу і наснаження силою тих людей, які вижили і несуть правду про трагічні події минулого .
Український інститут національної пам’яті цього року ініціює акцію «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну». Адже, той самим ворог і не приховує своїх злочинних намірів: знищити Україну та українську ідентичність.
Нині надія на наших українських воїнів, які зупинили навалу і звільнили від ворога безліч населених пунктів. Вони не лише захищають територіальну цілісність і суверенітет України, але і нашу ідентичність, право бути господарями на своїй землі, шанувати власну мову, історію, культуру, героїв.
Пам’ятаймо! Єднаємось! Переможемо! Нехай завтра запалають свічки пам’яті у кожнім вікні, нехай вогонь віри і вдячності не згасне у кожному серці.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік