09 листопада 2023

Історія незламної Альони Мовчан

У рамках бібліотечного проєкту "Зустрічі без прощань" Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім.Дніпрової Чайки 8 листопада відбулась онлайн презентація книги "Окупація" херсонської письменниці та активістки культурного фронту Альони Мовчан. Зустріч була приурочена до першої річниці звільнення міста Херсона від окупантів - 11 листопада.

Присутніми на заході були наші користувачі - учні середньої і старшої ланки зі Херсонської школи № 50 і Херсонської гімназії № 16.

Альона Мовчан розповіла про витоки задуму та історію написання роману-хроніки "Окупація", поділилася власним досвідом життя в окупованому місті і досвідом своєї родини і побажала всім присутнім мирного неба та омріяної Перемоги.

Під час презентації роману ми "гортали" його сторінки і дізнавалися про досвід молодої родини. Роман написаний на підставі реальних подій у Херсоні. В його основу ліг щоденник, який його авторка вела, дотримуючись конспірації.

У книзі в хронологічному порядку описані початок повномасштабного вторгнення, окупація та визволення Херсона очима не тільки самої Альони, а і її чоловіка - пожежного-рятувальника Віктора - та їхнього друга Костянтина. Відверті розповіді незламних херсонців доповнені оригінальними світлинами й авторськими віршами, у яких назви – це дати написання.

Зараз у складний для всіх українців час королевою слова є поезія.  Чому? Бо через кілька щільних за змістом і влучним за щирістю та образністю рядків можна тонко передати іншим свій досвід і свої почуття.

Тому під час заходу прозвучали вірші поетеси, написані в окупації та опубліковані у презентованій книзі.

Епіграфом до роману є рядки: «Кожен херсонець має свою історію незламності», тож модераторка презентації Юлія Чернієнко закликала присутніх на заході херсонців теж творчо переосмислити власний досвід незламності - написати вірш, оповідання чи нарис, бо історія кожного херсонця цінна і має бути зафіксована і передана наступним поколінням містян.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік