11 листопада 2023

Свято, яке назавжди із нами!

Рівно рік тому, 11 листопада 2022 року, сталася подія, яку всі херсонці не просто чекали, а щодня наближали своїм спротивом окупаційній владі, своєю вірою і витримкою, а славні сили ЗСУ втілили нашу мрію в життя. Саме цього дня Херсон знову став вільним і незалежним і повернувся до своєї дружньої української родини.

Справдилося гасло, з яким херсонці прийшли на мітинг 13 березня, щоб, дивлячись в очі окупантів, заявити про свої цінності "Херсон - це Україна!".

Щоб розділити радість цього свята із херсонськими школярами, головна бібліотекарка читальної зали провела серію заходів під назвою "Херсон. 11.11.22. Хроніка звільнення рідного міста". Учасниками заходів стали учні Херсонських шкіл №44, №45, №53 і №55 шкіл.

Перед нашими очима знову постали події, які всі ми, херсонці, пережили на власному досвіді. У кожного своя історія ранку 24 лютого 2022 року і ми, діти і дорослі, поділилися своїм досвідом один з одним.

Далі ми пригадали нерівний бій у Бузковому парку, коли 1 березня тероборонівці вийшли супроти російських військових, які увійшли у наше місто.

Разом із херсонцями, які вийшли на площу Свободи на патріотичний мітинг 13 березня, ми з щирим захватом скандували "Херсон - це Україна!".

Наші серця вболівали за херсонців, які постраждали під час мітингу 27 квітня.

Не оминули ми увагою і сумні реалії окупації: утиски, переслідування, брак харчів, зникнення українського телебачення та зв'язку...

Окремі сторінки хроніки - славнозвісні Чорнобаївка та Антонівський міст, арт-спротив патріотичних графіті та української символіки, акція "Жовта стрічка".

І остання сторінка цієї хроніки - 11 листопада 2022 року. Кожен бажаючий поділився власною історією, як він зустрів цей день і отримав радісну звістку про звільнення. 

Ми переглянули історичне звернення Президента України Володимира Зеленського і почули з його вуст такі значущі для херсонців слова:

“Сьогодні історичний день. Ми повертаємо південь нашої країни, повертаємо Херсон...  Я щасливий бачити, як люди попри всі загрози, попри репресії та знущання окупантів берегли українські прапори, вірили в Україну…".

11 листопада  для херсонців справдилися безсмертні Шевченкові слова:

І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люди на землі.

І, що символічно, ці рядки херсонці написали на плакаті  і принесли у святе для всіх нас місце - до пам'ятника Небесній Сотні. Кожен херсонець має свою історію незламності, і дуже добре, що ми, відзначаючи першу річницю звільнення, поділилися цими історіями один з одним.

Прийде час - і нове покоління херсонців буде із завмиранням серця слухати ці історії із наших вуст. А ми будемо повертатися подумки в один із найщасливіших днів нашого життя - 11 листопада 2022 року, коли ми вперше почули "Херсон - звільнено! Наші - в Херсоні!".


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік