06 листопада 2023

Незабудки пам’яті

Щороку четверта субота листопада – день великого суму та скорботи для всіх українців. Ця пам’ятна дата має нагадувати про жахливі події, пов’язані з геноцидом, вчиненим стосовно українського народу. Цей, сповнений скорботи день, названо Днем пам’яті жертв Голодоморів. Відмітити шанування цього дня годиною пам’яті зібралися учні Херсонської загальноосвітньої школи № 36 під час онлайн заходу «Незабудки пам’яті» підготовленого медіа-центром Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки.


У двадцятому сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голод 1932-1933 років – саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом.


Факти Голодоморів, спричинених радянською владою на чолі з Сталіним, визнані цілеспрямованим геноцидом української нації як на національному, так і на міжнародному рівні. Тоталітарний радянський режим планомірно винищував український народ, про що свідчать численні історичні докази.

Рішення про запровадження національного свята під назвою «День пам’яті жертв голодоморів» було прийнято 26 листопада 1998 року, коли Президент України Леонід Кучма підписав постанову про впровадження скорботного дня.

Жахливі для українського народу події вибудовуються у чітку хронологічну послідовність, яку важко не прослідкувати. Учасники заходу прослідкували, як в історичній послідовності наводяться факти реалізації ретельно продуманого плану штучного голоду, що призвели до загибелі мільйонів.

Традиційно, щороку в навчальних закладах відбуваються спеціальні програми, присвячені пам’яті жертв голодомору. Їх мета – розповісти дітям про те, що відбувалося в ці жахливі дні та наголосити на тому, наскільки важливим є людське життя та національна гідність.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік