08 листопада 2023

Толерантність починається з мене

Толерантність починається з мене! Саме з таким гаслом стартував цикл онлайн тренінгів з толерантності для учнів Херсонської загальноосвітньої школи № 36 підготовлений медіа-центром Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.


Коли виникає страх чи зневага до інших, з'являється дискримінація та нетерпимість. Також це можна назвати відсутністю толерантності. Але як це вирізняти і в чому є прояви толерантності, а в чому інтолерантності, розібрали на практичних завданнях учні, об’єднанні в команди.


Так біологічно склалося, що людський мозок на підсвідомому рівні "запрограмований" створювати умовні поняття, на кшталт "свій-чужий". Тому нас приваблюють люди, які схожі на нас, і відлякують ті, відмінності з якими помітніші: це може бути колір волосся, стрижка, стиль одягу, форма спілкування, субкультурні чи національні ознаки. Але коли відчуття "несхожості" іншої людини починає переважати здоровий глузд і банальне виховання – виникає ґрунт для нетерпимості, неповаги та навіть проявів агресії до іншого.


Так, в ігровій формі, учасники тренінгу розглянули правила толерантності та виділили її основні риси. Толерантність – риса цивілізованого суспільства. Тому що люди, які хочуть жити в гармонії та порядку, ніколи не ображатимуть, принижуватимуть чи будуть завдавати шкоди людині з протилежними поглядами. У розвинених країнах високий рівень толерантності: ніхто не обмежує свободу волі іншого через те, що не погоджується з чужим світоглядом. Якщо всі країни дійдуть високого рівня толерантності, то зменшиться кількість конфліктів на тлі релігій, національних інтересів та культурних відмінностей.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік