30 листопада 2023

Читаючі діти – наша спільна мета

Читання допомагає дітям не тільки отримувати нові знання, вчить мислити, аналізувати, співпереживати та фантазувати. У читаючих дітей збагачується словниковий запас та розвивається увага, а майбутнє життя стає насиченим і щасливішим. І добре, що вчителі, з різних дисциплін, закладів загальної середньої освіти, це добре розуміють. У рамках декади мовно-літературної галузі, яка проходила у Херсонській гімназії №3 з 20 по 30 листопада, співробітники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, залюбки долучились та провели ряд цікавих інтерактивних заходів.
Юні п’ятикласники вирушили у казковий експрес «Герої книг, що змінили світ». Повторюючи тему літературних казок, діти залюбки ділились враженням від прочитаного, взяли участь у вікторині з теорії літератури, стали казковими детективами, шукаючи предмети з відомих творів. Їх свідомий читацький шлях тільки починається, тому сподіваємось, що чари казок та магія дивовижних пригод, міцно триматиме в полоні своїх поціновувачів.
Цінності дитинства розглянули шестикласники, відвідавши «Майстерку від літературних героїв». Відомі у всьому світі герої дитячих пригодницьких творів, такі як Полліанна та Том Соєр, сотні років вчать і дорослих і дітей загальнолюдським цінностям. Загадки про літературні портрети героїв, цікаві факти, порівняльна характеристика, були досить повчальними для школярів. Сподіваємось, що оптимізм, винахідливість, любов до людей і світу, відданість друзям та незламний характер літературних героїв обов’язково надихне і юних читачів.
А ще учні 6-х класів здійснили читацьку подорож містами рідної країни під час пізнавального заходу «Незвідана Україна». Познайомились з сучасними дитячими письменниками, та їх творами, події яких відбуваються у дивовижних туристичних місця України, діти відгадували відомі міста за фотографіями та шукали на карті пам'ятники літературним героям.
Для учнів 7-х та 8-х класів було проведено захід, присвячений жанру детектив, - «Спілка любителів детективів. Читацька агенція». Школярі дізнались цікаві факти про особливості та види цього мега популярного жанру, познайомилися з новими авторами детективів, та звісно ж, пограли. Вікторини, кроссенси, ребуси, анаграми і вдумливе читання художніх творів- найкращий спосіб розвинути свій інтелект, уважність та спостережливість.

Над своєю красивою українською мовою працювали учні 8-х класів під час заходу «Моя красива PROМова. Лінгвістичний дощ» Підлітки перевірили свої знання у грі «Україномовний ерудит», дослідили функції мови, та отримали поради, як сьогодні перейти на рідну мову у всіх сферах життя та які книжки можуть стати у пригоді.

Для учнів 9-х класів відбулась бібліотерапевтична зустріч з херсонською письменницею Юлією Чернієнко «Книжкові історії, які змінюють життя.» Живе спілкування про користь читання, та про вплив на людину книжкових історій, було надзвичайно відвертим та теплим. Письменниця поділилася своїми спогадами про підлітковий вік та познайомила з героями своїх книг. Підлітки отримали цінні поради та рекомендаційний список книг з сучасної літератури, які стануть «рятувальним колом» у різних життєвих ситуаціях і принесуть неодмінно користь.

Дякуємо незламними освітянами Херсона за співпрацю, можливість розділити цей важливий та цікавий процес - навчання та виховання майбутнього, свідомого, читаючого покоління українців.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік