13 листопада 2023

Остап Вишня - дітям

"Чародій сміху" - саме так можна назвати цього відомого українського письменника. І немає, мабуть, такого куточка в Україні, де б не чули про Остапа Вишню, де б не читали його веселих та іскрометних творів. Тому він і посідає виняткове місце в історії української літератури.
Саме сьогодні, 13 листопада, минає 134 роки від дня народження цього "майстра сміху", який мав, на жаль, зовсім "невеселе" життя. При цьому він започаткував новий жанр "усмішка" як різновид гумористичного прозового твору, що неабияк припав до душі читачам різного віку. Тому не випадково автора називали ще й "королем українського тиражу". Адже за кількістю видань в той час він був на другому місці після Шевченка. За життя письменника -сатирика вийшло понад сто збірок творів, деякі з яких перевидавались шість і більше разів.
"Особливими" вважав у своїй діяльності твори для дітей. Йому завжди здавалося, що він мало написав саме дитячих творів, адже до їх створення ставився дуже відповідально і переймався тим, чи вистачить йому таланту написати так, щоб схвилювати душу малого читача та розвеселити його.
Але сьогодні ми можемо впевнено сказати, що митцю вдалося підкорити дитячі серця. Його твори включені до шкільної програми і з задоволенням читаються учнями різного віку.
Тож, до уваги вчителів, батьків та дітей Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки підготувала інформаційну добірку електронних ресурсів, які, на нашу думку, стануть корисними під час навчального процесу саме у початковій школі.
Кажуть, що не слід переоцінювати роль біографії письменника у його творчості. Але, нам здається, життя Остапа Вишні не можна відділити від його творчості. Бо він такий, який є, без жодної гри чи фальшу, став частиною своїх творів. То яким же він був? Яким було його життя? Зрозуміти це дозволять наступні ресурси.


Чудова та цікава історія про письменника, доповнена розповіддю Раїси Костюк, директорки народного музею Остапа Вишні, занурить у світ його нелегкого, але наповненого оптимізмом життя. А думки та слова самого автора, озвучені заслуженим артистом України Петром Панчуком, органічно вплетені в цю розповідь.
То чому ж його було двічі заарештовано та засуджено до розстрілу? І чому його не стратили? За яким твором було створено мультфільм? І чи правда, що він працював у лікарні? Про ці та інші цікаві факти з життя автора наступний ресурс.


Переконатися в тому, що життя Остапа Вишні дійсно відобразилось у більшості його творів, зможете перечитуючи та прослуховуючи їх на онлайн платформах. 



Збірка оповідань "Дітям", до якої увійшли твори: "Перший диктант", "Панська ялинка", "Біля річки", "Федько Зошит", "Паралелепіпед", "Сон на користь", "Веселі артисти" і багато інших. Вони детально розкажуть про життя дітей і їхні взаємини зі школою. Кожне оповідання пронизане емоціями, гумором і важливими життєвими повчаннями. Також автор звертає увагу на проблеми, з якими стикаються діти "скромного походження".
До цiєi унiкальноi збiрки увiйшли найвизначнiшi твори Остапа Вишнi рiзних рокiв, а также фейлетони, що видаються вперше. Первозданний вигляд «Усмiшок» вiдтворено i ви зможете насолоджуватися колись забороненими та скороченими, а тепер вiдновленими взiрцями.


Остап Вишня був затятим мисливцем і рибалкою, часто виїжджав у мальовничі місцевості з друзями на полювання. Але, як правило, ніякої здобичі не привозив. Бо його основна мета – помилуватися чудовою природою, поспілкуватися з місцевими жителями, послухати дивовижні й дотепні мисливські історії. Усі ті спостереження, усе почуте великий гуморист записував і використовував при написанні своїх знаменитих “Мисливських усмішок”.
Весела та водночас весела розповідь про створення світу. Біблійна легенда, яка подається з жартами та коментарями. А ось донести творчість цього майстра слова до дітей на заняттях, зробивши це у цікавій формі та нестандартно, вчителям допоможуть наступні розробки уроків літературного читання.
Презентація, яка дасть змогу ознайомити учнів із життєвим творчим шляхом письменника. Допоможе усвідомити своєрідність, оригінальність його творів, їх ідейно-художні особливості. Розкриє зміст поняття «усмішка», виділення в ній художніх засобів, прийомів комічного та визначення їх у творах.
Нестандартний урок із максимальним залученням дітей до його проведення у різних групах: біографи, кореспонденти, актори та оповідачі. 
Конспект уроку з читання в 4-му класі на тему: Остап Вишня “Веселі артисти”.
За життя Остап Вишня не був удостоєний жодною офіційною відзнакою, але народна любов до письменника була і є безмежною. Він до останніх днів життя віддавав свій талант і натхнення людям, адже саме їхнє визнання своєї творчості були для нього найвищою нагородою. Про що сам і говорив: ''Мою роботу рецензував народ!''.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік