23 листопада 2023

Піймай книжкову хвилю!

Учні Херсонської гімназії №20 стали учасниками літературного серфінгу «Піймай книжкову хвилю!», який організувала Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки. Наші користувачі мали можливість познайомитись із творчістю письменників Херсонщини. Першим на хвилі удачі постав Віктор Михайлов. Ще маленьким хлопчиком він серйозно займався історико-краєзнавчою справою і був головою херсонського гуртка краєзнавства, яким керував відомий історик та краєзнавець Херсонщини Август Вірлич. Саме він прищепив любов до історії майбутньому автору історичних романів.


Письменник прибрав собі літературний псевдонім Віктор Вальд, який став для нього щасливим. У доробку майстра пера декілька історичних романів. А у 2017 році він став лауреатом літературної премії Коронація слова за роман «Останній бій Урус-шайтана». Віктор Вальд щойно завершив роботу над новим романом «Самовар». Тож рукопис чекає свого видавця.

Юні серфери також познайомилися із творчістю поета, перекладача, літературознавця, журналіста Валерія Кулика, якому в цьому році виповнилося 75 років. Поет не тільки активно займається літературною творчістю, а ще багато працює із талановитою молоддю і започаткував літературний конкурс учнівської молоді “Зачарування словом” ім. Олександра Кулика. Нещодавно Валерій Кулик презентував нову збірку «Дніпро врятує Україну». Вірші, які увійшли до видання, описують період повномасштабного вторгнення, окупації та звільнення Херсона.

Затамувавши подих слухали старшокласники уривки із нової книги Альони Мовчан, яка завжди на патріотичній хвилі. Роман-хроніка «Окупація» - це перша прозова книга херсонської письменниці. В ній розповідається про трьох людей, які пережили окупацію міста Херсона. Всього надруковано 500 книг і презентації відбулись вже у 8 містах України. Роман написаний на підставі реальних подій. В його основу ліг щоденник, який Альона вела в окупованому Херсоні, дотримуючись конспірації. Герої її твору – це реальні люди, але під іншими іменами.

Творчість Анатолія Кичинського відома багатьом українцям. Це єдиний літератор з Херсонщини, який став лауреатом премії ім. Т. Шевченка. На вірші поета склали багато пісень. В Австралії ранкова програма на українському радіо починалась піснею на слова Анатолія Кичинського «На відстані сльози».

У видавництві «Український пріоритет» вийшла книга поезій Анатолія Кичинського «Сотворіння цвіту». До неї увійшли нові вірші, вибрані твори з попередніх видань та короткі прозові спогади. А ще у збірці можна побачити 16 кольорових репродукцій художніх творів митця та прочитати наступні рядки:
«Кроком героя крокуй до мети.
Мрієш летіти – злітай і лети.
Втомляться крила, долаючи вись, –
вийди з піке і на шлях приземлись.»
Учням гімназії добре відома Херсонська обласна бібліотека для дітей, тож вони із легкістю вгадали ім’я, яке вже 10 років носить книгозбірня – це Дніпрова Чайка.
Творча робота була для письменниці справжнім святом - "весіллям". "Моя горілка - чорні чорнила, весільна шишка - хороша книжка, весільне гільце - легеньке пірце", - афористично висловилась вона у своїй "Записній книжці". Творчість Дніпрової Чайки надихає сучасних митців. Десятикласники переконались в цьому, переглянувши відео, в якому письменниця Юлія Чернієнко читає вірш, присвячений Дніпровій Чайці. Озброєні знаннями, юні літературознавці впевнено виконали останнє інтерактивне завдання – фото письменників з’єднали з назвами жанрів, в яких вони працюють.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік