16 листопада 2023

Книги, які долають булінг

Щороку в усьому світі 16 листопада відзначається Міжнародний день толерантності. За рішенням ЮНЕСКО, його запровадили у 1995 році, адже саме цього дня було ухвалено Декларацію принципів терпимості. Вона базується на принципі рівності усіх людей і неприйнятті усіх форм дискримінації. І в рамках цього дня для учнів Херсонських шкіл № 50 і №52 головна бібліотекарка читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки провела тематичний огляд літератури з елементами тренінгу "Книги, які долають булінг".



Ця тема була вибрана невипадково, адже розмови про булінг усе частіше на порядку денному. Дорослі шукають способів його запобігти, тому такі виховні заходи, де можна відкрито і водночас екологічно обговорити цю тему, актуальні для школярів, які часто були або свідками, або жертвами булінгу.

Й оскільки письменники у своїх творах віддзеркалюють увесь світ із його радощами і проблемами, книжки про булінг – хороший привід для діалогу дорослих і підлітків на складну тему. Розпочали ми урок із того, що створили асоціативну хмарку слів до терміну "толерантність": і це не тільки терпіння, милосердя і доброта, а і мудрість, і співчуття тощо.

Далі кожен бажаючий висловив своє ставлення до такого ганебного явища, як булінг, і ми докладно обговорили види булінгу, щоб завдяки поінформованості підлітки знали, як вчинити, якщо з ними трапиться щось подібне.
Далі в розмові ми протиставили булінгу таку чудову якість, як дружба і товариськість. А після підготовчої роботи ми поринули у світ підліткових книг, які підіймають цю тему.



Були нами розглянуті і закордонні автори: С. Кінг, Дж. Роулінг, Р. Дж. Паласіо, Ф. Бакман, І. Акерлі, А. Аудгільд Сульберг, і вітчизняні: Макс Кідрук, А. Нікуліна, Т. Корнієнко, А. Доломан, Ю. Чернієнко, А. Шавлач.

На завершення заходу ми процитували мудрі слова Ліни Костенко з її поетичного доробку, які надихнули всіх нас на добро і взаєморозуміння.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік