01 листопада 2023

Для вас, малюки - Дніпрової Чайки казки!

Сьогодні, 1 листопада, літературна спільнота відзначає 162 роки від дня народження української авторки, поетеси, першої письменниці-мариністки - Дніпрової Чайки. Саме її ім'я носить наша книгозбірня. Чим ми неймовірно пишаємось. Дніпрова Чайка - це псевдонім Людмили Василевської-Березіної, яка тривалий час жила та творила у нашому місті.
Саме Херсонщина стала для неї "оазою натхнення". Творча спадщина Дніпрової Чайки невелика за обсягом, водночас різножанрова та тематично розмаїта. Більша частина – це поезії. Та значне місце авторка посіла саме в дитячій літературі, розширивши та доповнивши її. Серед набутків дитячих творів письменниці виділяються оповідання «Краплі-мандрівниці», «Буряк», вірші «Осінь», «Зима», «Весна», «Казка про Сонце та його сина». Головна ідея її творів для дітей – перемога добра над злом. Творчі зв’язки єднали Дніпрову Чайку і з основоположником української музичної культури М. Лисенком. Саме на її лібрето, які вона написала за фольклорними мотивами, композитор створив свої три дитячі опери («Коза-дереза», «Пан Коцький», «Зима і весна»). Творчість Дніпрової Чайки постійно була в полі зору відомих на той час письменників, науковців, критиків. Але вона була напрочуд скромною і вважала свою діяльність на літературній ниві мікроскопічно малою. Пропонуємо вам переконатися в чарівності та неповторності саме її дитячих творів і переглянути віртуальну книжкову виставку-гід, на якій представлені твори для дітей.
Ви матимете змогу деякі з них прочитати онлайн, деякі прослухати та завантажити на свій комп'ютер. Талант письменниці високо оцінили Іван Франко, Михайло Коцюбинський та Леся Українка. Оцініть його і ви!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік