24 листопада 2023

Меморіал пам'яті жертв Голодомору

"Щоб не плакали душі голодні,
Свічку-пам’ять свою захисти!.."

Так називався урок пам'яті жертв Голодомору, який головна бібліотекарка читальної зали провела для учнів школи № 44. Старшокласники довідалися, що Голодомор 1932-1933 років - це була помста радянської влади за свободу і волелюбність нашого народу.
 

Голодомор 1932-1933 років - це нерівна боротьба, в якій така базова для кожної людини річ, як їжа, хліб, виступили справжньою зброєю масового ураження.
Голодомор 1932-1933 років і Розстріляне Відродження культури і мистецтва 1930-х років - це свідоме знищення національної ідентичності громадян.


Під час уроку-меморіалу ми на власні очі побачили голодне "меню" весни 1933, вжахнулися безжальному "Закону про п'ять колосків", дізналися про розкуркулення селян і сумну долю сіл, взятих на "чорну дошку", віртуально відвідали пам'ятники жертвам Голодомору у різних містах України і влаштували "хвилину мовчання" біля Національного музею Голодомору-геноциду, який має форму палахкотливої свічі.


Нами було розглянуто книги, які мають свідчення очевидців та документальні підтвердження геноциду, а також уривки із фільму "Голод-33", який засвідчив перед світовою спільнотою про трагічну сторінку в літописі буття українського народу.


Окрема сторінка "віртуального Меморіалу" була присвячена Голодомору на Херсонщині.


"Пам'ятаємо. Єднаємося. Переможемо!" - під таким гаслом ми вшановуємо 4 млн українців, загиблих від штучного голоду 90 років тому і водночас в умовах повномасштабної війни цими словами висловлюємо надію на здобуття остаточної Перемоги над поневолювачами.


Єднаємося, бо разом ми - сила. І тільки від нас залежить добробут і процвітання нашого народу!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік