28 листопада 2023

Сучасний український казкар - Сашко Дерманський

Він – іменинник цього дня та один з найталановитіших і найпопулярніших в Україні молодих письменників, який пише для дітей. Неодноразово здобував відзнаки престижних літературних рейтингів і премій, таких як «Книга року БІ-БІ-СІ», «Коронація слова», «Книга року» та «Золотий лелека».


З-під його пера "народилoся" більше 30 книжок. А одна з них навіть була перевидана 25 разів. 
Ще він адаптував сценарій до фільму "Сторожова застава" за твором Володимира Рутківського, який вийшов в український кінопрокат у 2017 році.
До того ж, він проводить чи не найбільше зустрічей зі своїми читачами і завжди радо відгукується на запрошення відвідати якусь школу. Й не лише у Києві, письменник дуже багато їздить регіонами. Його твори рекомендовано міністерством освіти України для читання в молодшій школі («Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Бабуся оголошує війну», «Корова часу», «Царство Яблукарство», «Танок чугайстра»). До оновленої шкільної програми також увійшли повість «Маляка – принцеса Драконії», збірка казок «Казки дракона Омелька», збірка віршів «Бигимоти – не медмеді".
Зараз усім він відомий як Сашко Дерманський. Та на початку своєї письменницької кар'єри мав декілька псевдонімів – Сашко Володарський та Назар Діброва.


Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки підготувала інформаційну добірку електронних ресурсів, для вчителів, батьків та дітей, які, на нашу думку, стануть корисними під час навчального процесу у початковій школі. А також дозволять весело та корисно провести дозвілля та вечори родинного читання. 
Читачам завжди цікаво, як Сашко Дерманський став письменником, у якому віці написав першу книгу і скільки загалом часу йому потрібно на написання однієї книги, звідки беруться персонажі його книг… Про все це можна дізнатися з наступних джерел. 


https://www.ukrlib.com.ua/bio/printit.php?tid=14049

Бібліотека української літератури надає коротку біографію автора, що дозволить знайти відомості про життя і творчість казкаря не витрачаючи багато часу на пошуки. Тут же знайдете тексти деяких творів. 


Чудове відео акції #ЖивіПисьменники від Українського інституту книги за підтримки Міністерства освіти і науки України, спільно з проєктом підтримки дитячого читання Barabooka. Бадьорий і смішний, Сашко Дерманський дуже цікаво розповідає історії. Наприклад, в чому різниця між бегемотами і бигимотами, що буде після зустрічі з Чугайстром, хто такий Чу Пластиліненко. А ще у відео є танці!


Відеозвернення від автора, в якому він рекомендує своїм читачам власні твори, що обов'язково мають їм сподобатись. Адже разом з яскравими та привабливими персонажами на них чекатимуть захоплюючі пригоди, веселі історії та багато гумору. 
Книжки Сашка Дерманського мають власне «обличчя», їх ні з якими іншими не переплутаєш. Вже самі назви приваблюють і викликають бажання не лише погортати їхні сторінки, а й зануритися у захоплюючу подорож разом із кумедними героями. А наступні ресурси допоможуть у цьому.

Неймовірні історії від доброго Дракончика.
Читати твір онлайн


https://mamabook.com.ua/sashko-dermanskyy-kazky-drakona-omelka-chytaty-povnistiu-onlayn-z-maliunkamy/

Слухати аудіоказку


Знайомтеся з драконом Омельком і вирушайте разом з ним у світ казок. Лише уявіть собі: дракон жити не може без казок, які він невтомно вигадує і воліє зібрати якнайбільше слухачів та поділитися з ними захоплюючими історіями. Ось тільки зі слухачами бідоласі спочатку не щастить: хто ж наважиться навіть підійти до лютого дракона. Хоча Омелько зовсім не лютий, але усі лісові звірята впевнені, що лютий, тому окрім дружини Калини у Омелька й нема інших слухачів. Але дракончик так захопливо розповідає казки, що поступово знаходить свою слухацьку аудиторію. 

Бабусина любов — явище беззастережне і стихійне. 
Слухати аудіоказку


Всі звикли, що бабуся - це ніжна, добра жіночка, яка кожного разу нагодує тебе від пуза. Її запашні пироги та пиріжки ти згадуєш, коли їдеш до неї в гості. Але часи змінюються і бабусі теж. Так повелося в світі, що всі бабусі дуже лагідні та сумирні. Ніхто краще за них не розкаже казку, не заспіває колискову, не напече смачних коржиків. Одначе коли підлий лісник винищує молоді деревця заради наживи, огидні пацюки захоплюють у полон безневинну жабку, а підступний приблуда космічний посмітюх занапащує все живе на Землі, перетворюючи планету на смітник, тоді Ониськова бабуся Катастрофа хвацько перев’язує хустинку на кшталт бандани і оголошує негідникам війну.

Пригоди пухнастика Чу.


https://tales.org.ua/chudove-chudovysko/

Слухати аудіоказку


«Чудове Чудовисько» - це перша частина трилогії про незвичайне чудовисько на ім’я Чу та його подругу – звичайну дівчинку Соню. Вона живе із бабусею і зовсім випадково знайомиться з милим, рожевим та пухнастим чудовиськом Чу. Він швидко стає для дівчинки справжнім другом, але їх дружбі дещо може завадити. Впродовж декількох місяців Чу необхідно назбирати сім подяк від людей, а інакше він опиниться у страшній Країні Жаховиськ. Тож друзів чекає безмежний вирій небезпечних пригод та випробувань на міцність їх дружби, а також чимало чудернацьких створінь і безмежна кількість смішного та наївного гумору, який змусить реготати уголос! 
А ось донести творчість цього класика сучасності до дітей на уроках літературного читання вчителям допоможе мультимедійна презентація.


https://naurok.com.ua/prezentaciya-tvorchist-sashka-dermanskogo-355933.html

Творчість Сашка Дерманського високо оцінена не лише маленькими читачами, а й міжнародною спільнотою. Адже вже вдруге автора номінують на Міжнародну премію Астрід Ліндґрен. Вперше у 2022 році. Але, на жаль, тоді він лауреатом не став. Цьогоріч його знов внесено до списку. Результати буде оголошено у квітні 2024 року. Тож, бажаємо автору перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік