18 грудня 2023

Письменники-ювіляри Херсонщини 2023 року

У 2023 році фахівці читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки підготували та провели цикл бібліотечних уроків, головною метою яких була популяризація книги та читання, знайомство з письменниками та літературними жанрами.
Завершальним бібліотечним уроком став захід, присвячений життю та творчості майстрів слова Таврійського краю. Учасниками літературного паті «Письменники-ювіляри Херсонщини» стали учні 8-го класу Херсонського Таврійського ліцею мистецтв. Діти мали можливість познайомитись із життєвим шляхом та творами п’яти творчих особистостей.
155 років виповнилося письменнику Миколі Чернявському, який народився під сузір’ям Козеріг і якому завжди були притаманні цілеспрямованість і завзятість. Коли письменнику було 35 років, він здійснив подорож на південь. Дорогою зупинився в Херсоні. Місто йому так сподобалося, що він залишився в ньому жити. В Херсоні пройшла друга частина його напруженого творчого життя, яка стала періодом розквіту літературно-творчої діяльності. Краса південного краю надихала митця на творчість. За життя він видав шість поетичних збірок, створив 6 повістей, близько 80-ти оповідань, здійснив поетичну інтерпретацію “Слова про похід Ігорів”, переклав чимало поезій зарубіжних ліриків та написав мемуари.
100-річний ювілей з дня народження Івана Гайдая відзначала цьогоріч українська спільнота. Маленьким хлопчиком Іван мріяв ходити в морі і вступив у морський технікум. Але розпочалась Друга Світова війна і юнаку довелось взяти в руки зброю, щоб захищати Батьківщину. У березні 1944 року брав участь у визволенні Херсона від німецько-фашистських загарбників.
Друкуватися Іван Гайдай почав у 29 років. Він написав багато творів, в яких вивів галерею гумористичних та сатиричних образів. У доробку автора 14 збірок гуморесок. Бібліотекар разом із ліцеїстами прочитали в ролях гумореску «Урок мови», головна ідея якого – турботливе ставлення до рідної мови.

75 років відзначив в цьому році поет і журналіст Валерій Кулик, який народився під знаком Лева. Характерні риси Левів, які відрізняють їх від решти знаків – гордість і рішучість. Це надзвичайно творчі люди, тож не дивно, що Валерій Кулик багато років працював головним редактором Херсонської облдержтелерадіокомпанії “Скіфія”. Він відомий у краї як автор та ведучий літературно-мистецьких телевізійних програм “Степова арфа”, “Таврійський первоцвіт", “Скарбниця таврійського краю”, тощо. Творчий доробок майстра слова нараховує десятки поетичних збірок, але провідне місце у творчості поета займають сонети.
Анатолій Марущак народився під сузір’ям Скорпіона і в цьому році відсвяткував 70-річний ювілей. Представники цього знаку – воїни. Чоловіки-Скорпіони не люблять пустопорожніх слів і є дуже правдивими. Це підтверджує творчість Анатолія Марущака. Чимало поетичних творів митця пронизані патріотизмом і любов’ю до Батьківщини. Досвідченому поету притаманні філософська глибина та погляд, звернений до переживань людини.
Приймала вітання із 40-річним ювілеєм авторка Юлія Чернієнко, яка народилася під сузір’ям Близнюків.
Представники цього знаку дуже талановиті та всебічно розвинені. Люди, які народились під сузір’ям Близнюки, люблять все нове і це підтверджує творчість Юлії. Письменниця у своїх повістях торкається таких явищ, як «хікікоморизм», булінг, сучасне рабство, тощо. Авторка мріє про екранізацію своїх творів. Учасники заходу із захопленням прослухали уривок із книги «Помста» та сказали, що їм би було цікаво побачити героїв цієї драматичної історії на екрані. Будемо сподіватися, що мрії письменниці та її читачів скоро здійсняться.
Бібліотекарі впевнені, що такі заходи важливі для формування культури читання та виховують читацьку компетентність у користувачів бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік