21 грудня 2023

Різдвяний євро-тур

Святковим подарунком для шестикласників гімназії №1 м. Херсона став різдвяний євро-тур «Нова радість стала…». Захід організувала Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки. Дітей чекала захоплююча подорож європейськими країнами та знайомство з традиціями святкування Різдва.



Для того, щоб потрапити у країну, потрібно було за ознаками вгадати її або розгадати ребус. Розпочався тур із казкового місця, в якому можна побачити полярне сяйво, північних оленів і де здійснюються дитячі мрії. Саме тут, у Лапландії, народжується зимова казка і працює офіс Санта- Клауса. З ним дуже легко порозумітися дітям з усього світу, тому що Санта знає багато мов. А у поштовому відділенні Санти юрбляться ті, хто хоче надіслати рідним і друзям листівку із спеціальним штемпелем.

Наступна країна, в яку завітали діти – Норвегія, в якій Різдво відзначається особливо урочисто. Святковий сезон починається з першого грудня, коли багато сімей починають розпаковувати адвент-календарі та відраховувати дні до Різдва. Подарунки для дітей приносить Юльєніссен - добрий гном з довгою бородою у червоному капелюшку.


Розгадавши черговий ребус, шестикласники потрапили до гостинної Польщі. Різдвяна вечеря тут розпочинається спільною молитвою. Після цього між усіма присутніми за святковим столом ділять оплаток – тонку пластинку з борошна та води. Поділ оплатку символізує прощення та примирення. А ще юні подорожувальники дізнались, для чого залишається вільне місце за столом. Додаткове місце за різдвяним столом символізує, що родина готова прийняти до столу гостя, який зараз постукає у двері.

Завітали учасники заходу до різдвяної Англії. Основна традиційна  прикраса в Англії – «різдвяна омела». Особу, яка випадково опинилася під гілкою омели, дозволялося поцілувати будь-кому. Звідси походить назва «гілка поцілунків».

Легко вгадали гімназисти за описом країну, в якій розвозить подарунки Пер Ноель, та потрапили до святкової Франції. В цій країні Різдво – традиційний час благодійності і його важко уявити без подарунків і добрих справ.


В Італії за стіл не сідають, доки не збереться разом уся велика італійська родина. Про найголовніше людське диво – народження Ісуса Христа нагадує презепіо – вертеп, який є в кожному італійському храмі та домі. Головний персонаж свята, якого з особливим нетерпінням чекають дітки – Баббо Натале, що в перекладі означає Різдвяний тато.

Потрапивши до України, діти разом із ведучою, згадали традиції святкування Різдва та розібрались, що таке колядки і щедрівки. Цікавим для всіх став оригінальний рецепт приготування куті від Євгена Клопотенко.


Завершився захід різдвяною вікториною, під час якої юні користувачі продемонстрували свої знання та відповіли на всі запитання.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік