19 грудня 2023

Книжкові світи письменників-ювілярів

Грудень 2023 року багатий на літературні імена. Чудово, що напередодні канікул херсонські школярі із гімназії № 14 і Таврійського ліцею мистецтв зібралися у дружнє коло і разом з бібліотекаркою читальної зали обласної дитячої книгозбірні здійснили літературну мандрівку світами, які створили письменники-ювіляри грудня.

Спершу ми познайомилися із поетом, прозаїком, автором 50 книг для дітей та підлітків, а головне - з людиною доброї душі - Анатолієм Костецьким. У фокусі нашої уваги були його шкільні і фантастично - пригодницькі повісті "Пригодам - ура!", "Суперклей Христофора Тюлькіна", "Все як насправді" та інші.


А найвідоміша повість "Мінімакс - кишеньковий дракон" познайомила підлітків із космічним прибульцем та занурила їх у пригоди останнього літнього дня. До речі, саме за цю повість автор був удостоєний літературної премії імені Миколи Трублаїні.

Також ми приділили увагу іншим граням таланту Анатолія Костецького - літературознавця, філолога, перекладача. Багато років митець вів літературну передачу - розповідав юним читачам про історію написання популярних книг своїх колег по перу. Згодом свої записи він упорядкував і видав збіркою - "Пригоди славнозвісних книг".

Згадали ми і розмаїття жанрів у його творчій спадщині, і майстерність в обігруванні слів у назвах його книг. Анатолій Костецький пішов із земного життя у вічність у 2005 році, залишивши по собі чудові книжки. Цього ж року, незримо підхопивши літературну естафету, дебютував першим твором для дітей поет, редактор і літературний критик Іван Андрусяк.

Як і його попередник у літературі, він теж активно поєднує у власних творах міфологічні мотиви, тему шкільного життя і добірний гумор.  Про це свідчать такі його популярні повісті, як "Стефа і її Чакалка" і "Вісім днів із життя Бурундука". А книга "Сірка на порох" додала свіжий струмінь у творчий доробок Івана Андрусяка - культурно-історичний.


Наприкінці заходу літературна вікторина допомогла учням перевірити і закріпити знання про творчість обох авторів.

Завершуючи мандрівку, ведуча побажала школярам цікавих читацьких канікул разом із книгами письменників-ювілярів грудня - Анатолія Костецького та Івана Андрусяка.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік