08 грудня 2023

Права дитини - права людини

До Міжнародного дня прав людини для учнів херсонських шкіл було проведено урок-тренінг "Права дитини - права людини".



Чому кожному школяру важливо знати та оберігати свої права? Тому, що дитина - особливо вразлива юна особистість і для її цілісного - і фізичного, і духовного - розвитку потрібні певні умови.


А ще тому, що вчені довели, що особистість формується до 12 років і успішне та щасливе доросле життя залежить від здорових умов дитинства.
Тому під час уроку-тренінгу разом із підлітками ми зазирнули в минуле і простежили етапи розвитку прав дитини від давнини до сучасності.


Діти детально ознайомилися із правовими документами, прийнятими на міжнародному рівні: це Женевська декларація (1924), Декларація прав дитини (1959) і Конвенція ООН про права дитини (1989) і державними і міжнародними урядовими організаціями, які покликані їх захистити. 



Далі ми детально розглянули основні групи прав неповнолітньої людини:
- право на життя та ім'я,
- право на освіту,
- право на якісне харчування і медичну допомогу,
- право на дозвілля, гру і відпочинок,
- право на зібрання за групами інтересів,
- право на приватне життя і недоторканість особистого майна,
- право на розвиток талантів тощо.


Ми раді, що цей урок-тренінг реалізував право школярів на доступ до інформації, адже в кожної юної особистості є право знати про свої права.
Завершився урок вікториною "Мої права - моя фортеця", яка допомогла учасникам реалізувати своє право на гру і закріпити отримані знання.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік