28 грудня 2023

Фонтан Казок від Івана Андрусяка

"Не я обирав дитячу літературу –
вона мене обрала."
Іван Андрусяк

Сьогодні, 28 грудня, за декілька днів до найчарівнішого свята в році, відзначає свій день народження Іван Андрусяк - один із найулюбленіших авторів сучасних українських дітей. Кумедні, розбишацькі сюжети, яскраві образи й «добрі капості» - це саме те, що вирізняє його з-поміж усіх інших дитячих письменників сьогодення.

Можна сказати, що він є одним із "класиків" сучасної української літератури для дітей. На його віршах і "бешкетних" повістинках підростають дошкільнята і школярі, які поступово доростають до підліткової літератури. Саме в ній пробує себе останнім часом письменник.
Можна сказати, що він є одним із "класиків" сучасної української літератури для дітей. На його віршах і "бешкетних" повістинках підростають дошкільнята і школярі, які поступово доростають до підліткової літератури. Саме в ній пробує себе останнім часом письменник.
То чому ж герої його творів стають такими близькими маленьким читачам? Можливо тому, що вони схожі на самого автора в дитинстві? Адже він був "нетиповою" дитиною: жив у світі фантазій, вигадував і розігрував якісь сюжети, багато читав, притому «дорослих» книжок, здебільшого поезії.
А крім книжок, його улюбленим заняттям дуже довго були ігри з пластиліном. Але не «гончарство» чи «скульптура», а сюжети. Він наліплював різноманітних персонажів – іноді вичитаних із книжок, іноді запозичених із фільмів, але що далі, то все частіше «власних» – і розігрував з ними цілі «історії з продовженням», тепер це назвали б «серіалами», але тоді такого слова ще не було. Все це зберігалося на старій табуретці в куточку під піччю, а сюжети розгорталися часто на цілу канапу. Ото прийде дідусь утомлений з роботи, не добачить і сяде – на тому серіал і закінчується. Усе доводиться починати заново – а персонажі вже виходили не такі, а трохи інші, – тож історія з ними, зрозуміло, також уже мусила бути трохи інша… Тож джерело багатьох історій варто шукати у дитинстві автора.
А ось звідки зазвичай Іван Андрусяк "бере" сюжети та персонажів творів, коли почав творити літературу для дітей, і що взагалі цікавого відбувалося у його житті ви зможете дізнатися з наступних джерел:

Бібліотека української літератури надає коротку біографію автора, що дозволить знайти відомості про життя і творчість казкаря не витрачаючи багато часу на пошуки. Тут же знайдете тексти деяких творів.

Чудове відео акції #ЖивіПисьменники від Українського інституту книги за підтримки Міністерства освіти і науки України, спільно з проєктом підтримки дитячого читання Barabooka. "Найголовніший зайчик" української літератури розказує як написати самий чудернацький вірш, про своє навчання в школі, про літературних героїв своїх творів. А ще він знає, що робить жук - жукає!

https://osvita.ua/school/biography/89350/

Коротка біографія, яку можна використовувати для навчання дітей, підготовки до уроків та написання творчих робіт. Іван Андрусяк – справжнісінький дитячий письменник! Розбишацький і позитивний, веселий і кумедний! Він любить дітей і пише для них неймовірні історій з втечами, викраденнями і страшилками, усмішками і реготаннями! Аби переконатися і цьому треба лише почати читати... А наступні ресурси допоможуть вам у цьому:

http://surl.li/jdyhl

Повість «Стефа і її Чакалка» – один із найпопулярніших творів сучасної української літератури для дітей. У повісті автор використовує образ Чакалки - казкової істоти, якою на Слобожанщині в давнину батьки лякали своїх неслухняних дітей: мовляв, та прийде вночі, забере таку дитину в мішок і понесе в темний ліс. Саме так і стається з героями повісті, які втрапляють у казкову «школу чакалок і бабаїв», де їм дозволено робити все, що заманеться.


Друга частина повісті «Стефа і її Чакалка». Екскурсія осіннім лісом – захоплююча штука, особливо якщо її веде сама Чакалка... Утім, не радійте передчасно, бо на весь клас чекає тут страшна небезпека! Колишні Чакалчині приятелі, Бабай і його страшидла, задумали ВЕЛИКУ ПОМСТУ!!! І хтозна, чим би все закінчилось, якби не кмітлива Стефа, безстрашний зайчик Куслапко та їхні нові лісові друзі...


Повість «Вісім днів із життя Бурундука» — один із найуславленіших у сучасній українській лі­тературі творів для молодших підлітків. 2013 року вона увійшла до пре­стижного каталогу найкращих дитячих книжок світу «White Ravens» («Білі Круки»).
На цьому ресурсі ви матимете змогу подивитись відео-знайомство з автором і книгою. Прослухати аудіоверсію книги та прочитати її в електронному форматі.

Ну і куди ж без пригод улюблених зайчиків.

Трохи пустотливі, іноді за­думливі, часто веселі, незрідка ніжні й неодмінно добрі історії, які Зайчик-тато розповідає своїм маленьким зайченятам, - а від­так з’ясовується, що всі ці пригоди трапилися з самим татом тоді, коли він був маленьким.
Продовження зайчикових історій. Ця історія запрошує читачів до зимових буднів і свят разом із Зайчиком та його лісовими друзями. Упродовж зимових днів Зайчик сумує за сонцем. Його не тішить сніг, допоки він не отримує сонячний дарунок від Святого Миколая і святкує найсонячніше свято в році - Різдво.
А ще цього року маємо чудову новину! Іван Андрусяк увійшов у списки Меморіальної премії Астрід Ліндґрен 2024, що покликана сприяти розвитку дитячої та юнацької літератури. Результати будуть оголошені у квітні наступного року. Тож, бажаємо автору перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік