29 грудня 2023

На гостину до Дніпрової Чайки

28 грудня 2023 р. співробітники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки взяли участь у третій зустрічі проєкту "Історичні постаті українського Херсона".

Варто відзначити, що журналістський телеміст «ДНК українського Півдня» покликаний популяризувати українську мову, культуру та історію Херсонщини через серію зустрічей із фахівцями та відомими особистостями рідного краю.

Цільова аудиторія програми - свідомі херсонці, які прагнуть навчатися та розвиватися протягом життя. Чернієнко Юлія, головна бібліотекарка читальної зали бібліотеки імені Дніпрової Чайки, виступила з доповіддю "Херсонські сторінки життєпису Дніпрової Чайки", під час якої розповіла, яким саме чином вплинув Херсон і український просвітницький гурток Олександра Русова на становлення творчості і громадянської позиції Людмили Василевської-Березіної.


Далі в.о. директора Ольга Крижановська та головна бібліотекарка читальної зали Юлія Чернієнко презентували присутнім електронну бібліографічну іграшку "Вітальня Дніпрової Чайки", яку співробітники бібліотеки подарували письменниці на честь її ювілею.
Учасники заходу зазирнули у віртуальну вітальню письменниці, чиїм ім'ям названо книгозбірню. Ми оглянули інтер'єр кімнати і ознайомилися із речима, які розповіли нам про життя і творчість господині, про її родину і друзів - письменників, композиторів, громадських діячів.
Ми придивилися уважно до письмового столу з портретом, годинником і стосиком книг, за якими заховалися справжні бібліографічні та художні скарби.
Зазирнувши у книжкову полицю, ми погортали сторінки із творами авторки, побачили її рукописи і прижиттєві видання.
За портретом Людмили Василевської-Березіної ми відшукали родинний фотоальбом із унікальними родинними світлинами, біобліографічні матеріали і нарис Анатолія Крата "Херсонські сторінки життєпису Дніпрової Чайки".
Грамофон дозволив нам послухати, як звучать її оповідання та вірші, ноти на фортепіано відкрили нам письменницю як авторку лібрето дитячих опер.
А ілюстрації в рамках допомогли нам краще уявити персонажів її творів.
За стосиком книг ми відшукали тест "Знавці творчості Дніпрової Чайки", а антикварний годинник допоміг нам дізнатися, як увічнено пам'ять письменниці: Херсонська обласна книгозбірня для дітей носить її ім'я, випущено монету на її честь, а на Байковому кладовищі височіє стелою в небо пам'ятник на її могилі.
Наприкінці виступу ми запросили присутніх вчителів до співпраці, щоб під час спільних уроків і виховних заходів їхні учні дізналися про окрилену херсонським краєм письменницю Дніпрову Чайку.
Під час заходу ми залюбки послухали інших спікерів, які представили дві інші визначні постаті Херсонщини:
Дмитро Лисенко, вчитель історії Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 57 з поглибленим вивченням іноземних мов, аспірант І курсу Херсонського державного університету спеціальності " Історія та археологія" розповів про херсонський період у діяльності просвітителя і гуманіста Джона Говарда.
Спеціальний гість зустрічі Артем Петрик, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії та археології Балтійського регіону Клайпедського університету, український письменник розповів про свій досвід окупації та презентував книгу документально-художніх оповідань "Сни про Херсон".
Наші бібліотекарі завжди раді популяризувати творчість нашої духовної наставниці Дніпрової Чайки. Щиро віримо, що зовсім скоро наша бібліотека відкриє не тільки віртуальні, але і реальні двері для наших читачів.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік