08 грудня 2023

Тиждень правових знань для юних херсонців

В рамках Тижня правових знань співробітники читальної зали Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки провели низку заходів для учнів шкіл м. Херсона. Дев’ятикласники Херсонської гімназії №1 взяли участь у правовому турнірі «Час Феміди».
Учні 9-А класу об’єднались у команду «Феміда», а 9-Б - у команду «Фортуна». Головою журі стала вчителька історії та права Оксана Короткова.
На першому етапі діти дізнались, скільки юридичних термінів існує в українській мові та розгадали правові кросворди. Під час другого етапу гімназисти познайомилися з історією створення Конвенції ООН про права дитини. Третій тур був присвячений трудовому праву України і юні правознавці дізнались про умови праці неповнолітніх. Після чого команди обговорювали та давали відповіді про законні пільги, якими користуються особи молодші 18 років. Останній тур був присвячений різновидам юридичної відповідальності. На уроках правознавства діти вивчали цю тему, тож впорались із запропонованими ситуаціями та майстерно класифікували кримінальну, адміністративну та трудову відповідальність. Рахунок правознавчого турніру оголосила голова журі. Команда «Феміда» набрала 37 балів, команда «Фортуна» виборола перемогу, набравши 41 бал.
Учні Херсонської школи № 50 ім. Романа Набєгова стали учасниками правознавчої гри «Конституція – оберіг державності». На початку гри бібліотекар розповіла про історію створення Загальної декларації прав людини. Цей важливий для всього людства документ був прийнятий 10 грудня 1948 року 75 років назад. Саме тому Всеукраїнський тиждень права обов’язково повинен включати цю дату. Під час розминки восьмикласники розгадали 10 правових ребусів. А потім діти здійснили історичний екскурс у минуле та прослідкували шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України.
Учасники заходу дізналися, що Конституція України 1996 складається з Преамбули та 161 статті. Звичайно, що діти  детально не можуть знати всі закони, тому разом із бібліотекарем розібрали статті, які стосуються юних громадян: яка освіта є обов’язковою в нашій країні, яка мова в Україні є державною, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом, тощо. Вже озброєні знаннями, користувачі впевнено відповіли на 15 запитань   про головний оберіг державності. Тож учасники заходу тепер точно знають, які права та обов’язки громадянина встановлено в Конституції, яких кожен зобов’язаний неухильно дотримуватися.

Після цього наші користувачі вирушили у пізнавальну подорож сторінками Конституції України. Головний бібліотекар запропонувала юним користувачам добірку правознавчої, історично-довідкової літератури, яка допоможе більше дізнатися про Конституцію України та її історію.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік