04 грудня 2023

Штучний інтелект - суперник чи друг?

Ще 10 років тому, заходи, присвячені Всесвітній мережі Інтернет, звучали приблизно таким чином – «Інтернет – добро чи зло?», сьогодні ні у дорослих, ні у дітей, не виникає сумнівів, що життя сучасної людини, неможливо уявити без спілкування у соціальних мережах та онлайн-навчання. Тому актуальними сьогодні є бесіди про безпеку у мережі, нетикет, тренінги з медіаграмотності, розвиток критичного мислення користувачів.

Тема штучного інтелекту сьогодні одна з найпопулярніших тем в інформаційному просторі і є дуже цікавою для юного покоління, тому співробітниками Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки був проведений медіа-урок «Штучний інтелект-суперник чи друг?». В форматі диспуту, учні 7-х класів Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 50 ім. Романа Набєгова та Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 52 намагалися з'ясувати - яка користь є найбільшою і значимою від застосування алгоритмів нейромереж, а де сьогодні можна вбачати загрозу. 


Спочатку школярі дізнались історію виникнення ШІ, відкриття перших дослідників, та перші «перемоги» ШІ над розумом людини. З’ясували різницю між навчанням машин та людей, та у чому відмінність між сильним та слабким ШІ. Потім спробували розвінчати найпопулярніші міфи, які, зазвичай, виникають від відсутності необхідних компетенцій. Перевірили свої знання у вікторині та дізнались, яка література та освітні серіали стануть їм у пригоді. Особливо вразили школярів досягнення у сфері медицини, екології, економіки, мистецтва  та повсякденного життя. Наочно семикласники побачили як працює ChatGPT, один з найбільш обговорюваних інновацій у світі штучного інтелекту; дізнались про майбутні професії, які будуть пов’язані з ШІ. Та найголовніше - переконалися у тому, що досить важливим на сьогодні є для них вивчення математики, інформатики,  біології, іноземних мов та читання художньої літератури.

Сучасні діти, звичайно, беззаперечні прихильники науково прогресу у різних сферах, те, що для дорослих, здавалося, ще вчора фантастикою, для них сьогодні є буденною реальністю. Тому, однозначно, діти погодилися, що  ШІ - наш друг, який робить життя якісним, а працю людей, в різних сферах, ефективною і безпечною, та все це за умови розумного підходу та інформаційної грамотності з цього питання.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік