13 грудня 2023

Знайомтеся - чародій з Німеччини - Пауль Маар

86 років тому, у далекому 1937 році у Швайнфурті у Німеччині народився один із найпопулярніших сучасних німецьких дитячих авторів - Пауль Маар.
Дитячі повісті, оповідання, казки та п’єси, сценарії для кіно він починає писати аж у п’ятдесят років. Хоча любов до літератури завжди була присутня в його житті: ще в дитинстві він дуже любив читати. Але його батько вважав, що читання – це даремно витрачений час, і вдома у Маарів книг було дуже мало. Можливо, саме тому він і став писати твори для дітей. Як зазначає сам автор: «Мої книги – це послання тому хлопчикові з мого дитинства. Це те, що він хотів би прочитати, проте так і не прочитав».

Окрім того він ілюструє книги та комп’ютерні ігри, інколи сам створює декорації для своїх вистав і навіть грає в театрі й кіно. Його твори перекладені 30 мовами. Дізнатись більше цікавих фактів із життя письменника ви зможете за посиланням: https://dovidka.biz.ua/paul-maar-tsikavi-fakti/
Казкові персонажі Пауля Маара відомі далеко за межами Німеччини. У творах письменника поєдналися риси німецької народної казки та сучасного життя. Казкар створив і намалював нових героїв: Маленьке Кенгурятко, пана Белло (це кумедний пес, що перетворився на людину) і веселого Суботика, якого нерідко називають сучасним Карлсоном.
Суботик – це схожа на дитину істота із носом-п'ятачком, блакитними цятками на обличчі, копицею рудого волосся, жаб'ячими ногами та кругленьким черевцем. Зазвичай він вдягнений у водолазний костюм. Це кумедне створіння росте з року в рік, але поки що досягнув лише розмірів восьмирічної дитини. А ще він може виконувати бажання, використовуючи цятки на своєму обличчі. Проте ці бажання мають бути дуже чітко сформульовані. Харчується Суботик дуже різноманітно – це стільцеві ніжки, віконні ручки, тканина, але улюбленими є сосиски без хліба щедро приправлені гірчицею. Розважаючись, Суботик полюбляє римувати та співати власні пісні, вільно володіє "дитячою" мовою. Панові Пляшкеру пощастило найдужче, бо саме його Суботик обрав і зве своїм татусем і на його примхи витрачає своє найбільше багатство – дивовижні сині цятки.
Словами свого кумедного та енергійного героя автор вчить досягати здійснення своїх бажань власноруч та розбиратися в тому, чого прагнемо насправді.
Маар, П. Що не день, то субота / Пауль Маар ; пер. з нім. В. Романця ; мал. Пауля Маара. – Вінниця : Тезис : Соняшник, 2004. – 160 с. – іл. - (Пригодницька бібліотека).
Читати книжку онлайн:
https://www.ukrlib.com.ua
/world/printit.php?tid=669
Слухати аудіокнижку:

Пан Белло і блакитне диво. "Якби тоді до тата в аптеку не прийшла та старенька бабуся, ми не зазнали б усіх отих наших клопотів”. Так починається історія про Макса та його песика Белло. Завдяки голубій настоянці, яку дивна стара пані принесла Максовому батькові, рослини ростуть неймовірно швидко. Проте коли Белло випиває трохи тієї настоянки, то це стає для Макса найбільшою несподіванкою в його житті. Настоянка перетворює тварин на людей!"

Маар, П. Пан Белло і блакитне диво : перший переклад у світі / Пауль Маар ; пер. з нім. Ольги Сидор ; мал. Уте Краузе. – Вінниця : Теза : Соняшник, 2005. – 256 с. : іл. – (Пригодницька бібліотека).

Читати книжку онлайн:

https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=8576 

А що думають безпосередньо читачі? Вони просто у захваті від неймовірних історій про пана Белло! Доказом цього є огляд книжок від SistersBook.
На допомогу вчителям у проведенні уроку літературного читання стане у нагоді розроблений тест за твором Пауля Маара "Що не день, то субота":
А коли прочитаєте історію про Суботика, можете перевірити наскільки були уважними розв'язавши невеликий кросворд.
Читайте захоплюючі історії від Пауля Маара та пориньте у світ дивовижних пригод разом з його героями!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік