27 січня 2022

100 історій Голокосту

Щорічно 27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. У Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки напередодні пам'ятної дати відбулися заходи із вшанування пам'яті жертв Голокосту - онлайн-зустрічі в форматі медіа-асамблеї з учнями сьомих класів ЗЗСО № 57.


Під час зустрічей було обговорено та розглянуто всі етапи розвитку та впровадження Голокосту нацистами. Цьому передувала расова теорія - «світовому єврейству» нацисти протиставили «арійську ідею», в основі якої лежало гасло: «Німецький народ – люди вищої, арійської раси, тому він має панувати над іншими народами».

Розглянули та класифікували всі нацистські об’єкти позбавлення волі під час Голокосту, які більшість називає концентраційними таборами. Та окремо зупинилися на таборах смерті, створених насамперед або винятково для конвеєрних знищень великої кількості людей відразу після прибуття на об’єкт. Переглянули відеохроніки із спогадів очевидців, що перебували в Аушвіц-Біркенау – одному із найбільших нацистських концтаборів, що існував із кінця травня 1940 до січня 1945 року біля міста Освенцима (Польща).


Більшу частину зустрічей було присвячено Голокосту в Україні. В Україні національним Днем пам'яті та скорботи є 29 вересня. Це пов'язано з днем трагедії євреїв Києва, знищених 1941 року в Бабиному Яру.

Це місце входить до списку всесвітніх меморіалів Голокосту, як одне з найбільш трагічних місць  України. За період з 1941 до 1945 року на українських землях загинуло близько 1,5 мільйона євреїв та понад 4 мільйона українців і представників інших національностей.

Були розглянуті копії документів, а саме фотокопії секретних німецьких донесень, де часто з розчаруванням згадувалося про те, що українці не підтримують акцій проти євреїв. Про що свідчить присвоєння почесного звання «Праведник народів світу» 2 363 українцям, які ризикуючи життям, рятували євреїв від знищення.

Загальним висновком нашої зустрічі є те, що заперечення Голокосту неприйнятно з точки зору моралі, оскільки несе загрозу існуванню всього світу.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік