28 січня 2022

Урочистий старт проєкту «НезвиЧАЙні історії»

27 січня стартував унікальний проєкт Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки «НезвиЧАЙні історії від херсонських авторів».

Перша «ЧАЙна» історія – з присмаком степових трав – була присвячена письменнику-ювіляру Юрію Голобородьку, якому 9 січня виповнилося б 95 років.

Вже 13 років поспіль, як він пішов у вічність, але його твори, думки, справи живуть серед нас і надихають нове покоління на творчість і любов до рідного краю.

Керівники проєкту – працівники читальної зали Юлія Чернієнко та Вікторія Сломчинська – за чашкою ароматного трав’яного чаю налаштувалися на творчу хвилю і дали урочистий старт зустрічам у літературному кафе.



Першими учасниками проєкту стали учні 8-Б класу НВК «Каховська гімназія».

Школярі познайомилися із ранніми роками життя письменника. Крізь призму книги «Дороги в грозах. Preludium» вони довідалися про те, які жорстокі випробування долі припали на долю юнака: втрата матері, війна, концентраційний табір. Але саме в ці роки відбулося його становлення не тільки, як людини, громадянина, але і як творчої особистості.

Майже місяць тривала підготовка до заходу: збирались матеріали, створювалась презентація та інтерактивні вікторини, записувались інтерв’ю із членами родини Юрія Голобородька та буктрейлери.

Під час заходу бібліотекарі розкрили всі грані таланту людини незвичайної долі.

Юрій – представник педагогічної династії. Його батько – заслужений учитель Кость Голобородько – був директором Станіславської школи, і юнак мріяв піти його шляхом.

Про ПЕДАГОГІЧНИЙ Х-фактор свого чоловіка розповіла Євдокія Голобородько, доктор педагогічних наук, професор, академік. У своєму інтерв’ю вона також згадала свою зворушливу історію кохання та зізналася, що Юрій присвятив їй свою книгу «Таврійські пастелі».

Як ЖУРНАЛІСТ постав перед нами Юрій Костянтинович завдяки змістовній розповіді свого брата, теж журналіста, Олександра Голобородька, для якого старший брат був батьком і наставником, натхненником і зразком.

Про ПИСЬМЕННИЦЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ і про закоханість автора у рідний край сказав своє слово старший син Юрія - Ярослав Голобородько, доктор філологічних наук, професор, академік. З  теплом він згадав про свого батька, родинні традиції і спільні захоплення, одним з яких є футбол.

Дружня родина Голобородьків для вшанування пам’яті Юрія Костянтиновича ще у 2010 році започаткувала регіональний літературний конкурс «Зачаровані Таврією». І в цьому ювілейному році було оголошено V-й конкурс, про що ведучі і повідомили школярам і запросили їх до участі.

Наприкінці заходу дітей чекало випробування: 10 експрес-запитань за біографією письменника та інтерактивне завдання на сервісі LearningApps –  поєднати зображення книг із назвами жанрів.

Завдяки активній участі діти виграли для своєї гімназійної бібліотеки книгу Юрія Голобородька «У років своя пам’ять» з автографом членів його родини. У цьому виданні вміщено розповіді про письменників рідного краю, тож гімназисти зможуть і надалі знайомитись із авторами Херсонщини.

Проєкт вдало стартував, тож запрошуємо учнів, бібліотекарів і педагогів Херсонщини «посмакувати» разом з нами «НезвиЧАЙні історії від херсонських авторів»! 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік