10 січня 2022

«Дякую» і/або «Спасибі»

Дякувати – це хороша манера чи життєва повсякденна необхідність? На ці та інші запитання шукали відповіді учасники студії творчого самовираження «Мій світ», яка працює у відділі естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

Перше заняття у новому році присвятили одній із людських чеснот – вдячності.  Діти дізналися, що саме 11 січня відзначають всесвітній день «Спасибі». Історія цього слова сягає ще давніх часів, а вислів «дякую» зафіксовано у словнику-розмовнику, виданому в Парижі в 1586 році. 

Як відомо, в українській мові два «вдячних» за значенням слова - «спасибі» та «дякую», але походження їхнє різне: спасибі – утворилося від фрази «Спаси Бог», а дякую – прийшло з інших європейських мов тому і співзвучне. Як дякують люди один одному в інших країнах студійці дізналися із словників.

Подорож до країни Спасибі допомогла дітям зрозуміти, що вдячність є важливим елементом особистої культури і вихованості. Дякувати і говорити «спасибі», виявляється, велике мистецтво, але говорити слова вдячності - це дуже приємно. Діти наповнили «Хмаринку вдячності» «краплинками подяки» мамам, татусям, братикам та сестричкам, учителям, бібліотекарям, лікарям, друзям за те, що вони поруч і завжди прийдуть на допомогу.


З великим завзяттям діти виготовили листівки, якими привітають рідних людей у всесвітній день «Спасибі».





Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік