06 січня 2022

Дивосвіт різдвяних свят

Найтаємничіше та найочікуваніше свято для українців – Різдво. Воно має такі цінності і традиції, що поєднують покоління, а тепло і затишок родинного свята в пам’яті залишається назавжди.    

Про нову сторінку у долі цілого людства, пов’язаного з народженням сина Божого, слухають з цікавістю діти. Вони уявно переносяться у печеру, де поміж ягнятами і паспастушками, царями зі Сходу і Дівою Марією, у яслах  лежить маленький Ісусик.

Мозаїка народних традицій святкування Різдва українцями багата та різноманітна. Напередодні Різдва всі готуються до Свят-вечора - повідав бібліотекар про традицію збиратися за столом всією родиною після першої зірки, яка з’явиться на небі. А учасники заходу пригадали, які страви готують до святкової вечері – кутю, узвар, вареники та пиріжки з картоплею, капустою. Всі 12 страв повинні бути пісними.


Самобутній театр – вертеп, унікальне явище в культурі. Який він є, звідки пішла назва діти дізналися з літературних джерел.

Діти наперебій розповіли колядки та щедрівки, які вони вже вивчили до свят. 

Для святкового настрою кожен з учасників виготовив янголятко, яке є одним із символів Різдва.


Поринути у містерію Різдва можна у відділі естетичного виховання Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки. 

З Різдвом вас, наші любі читачі! 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік