21 листопада 2023

Гідні і вільні, бо ми - українці!

Сьогодні, 21 листопада вся Україна святкує доленосний ювілей - 10 річницю початку Євромайдану. Девіз ювілейних святкувань - "Заряджені гідністю та жагою свободи". До цієї важливої дати головна бібліотекарка читальної зали провела для старшокласників Херсонської школи № 53 урок-вшанування героїв двох Майданів.


21 листопада - символічна дата. Обидва рази - і 22 листопада 2004 року, і 21 листопада 2013 року - українці вийшли на головну площу країни, щоб захистити свою гідність і свободу.

І таким чином, Помаранчева Революція та Єврореволюція визначили долю України і вектор її майбутнього. Розпочали ми урок з інтерактивної вправа "Для мене гідність - це...". Підлітки ділилися власним баченням цього поняття. Далі перед нашими очима на Майдані 2004 року розгорнулися помаранчеві прапори - символ боротьби за демократичні цінності та європейське майбутнє України.

Потім ми простежили події Євромайдану від 21 листопада 2013 року, коли люди вийшли на Майдан, аж до 23 лютого 2014 року, коли вперше в історії вшанували пам'ять героїв Небесної Сотні - кияни і гості міста приносили на вже колишні барикади квіти, лампадки і жовто-блакитні стрічки.

Остання зупинка нашого уроку - площа Свободи у м. Херсоні, яка стала місцевим "майданом" - символом боротьби херсонців за свободу під час окупації в 2022 році і місцем, куди всі містяни приходили святкувати після звільнення. І що є символічним, саме на площі Свободи встановлено меморіал пам'яті Героїв Небесної Сотні.

Захід мав поетичне обрамлення - лунали патріотичні і пронизливо щирі вірші поета-шістдесятника Василя Симоненка і нашого земляка - херсонського майстра поетичного слова Анатолія Марущака з його збірки із символічною назвою "Книга живих". На завершення заходу пролунали слова побажання всім мирного неба і швидкої Перемоги у боротьбі за нашу гідність і свободу.

1 коментар:

Додайте ваше ім'я та вік