23 травня 2019

Літературна дегустація віршованих смаколиків

Сьогодні у Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки відбулася незвичайна зустріч молодої, але вже відомої та популярної серед дітей та їх батьків, сучасної письменниці  Олени Горобець з міста Кропивницький та учнів 3 класу гімназії №3.
 
У авторки поки що тільки дві книги, але вони просто зачаровують.  Лише уявіть собі як «горобці-молодці варять борщ на молоці… А бешкетник єнот  на новесенький килим пролив компот,… А у країні Азур, хвилі виносять на берег льодяники, мов камінці, і в полях шоколадних цукерок пасуться товсті горобці… Можливо це ті горобці, що переїли борщу на молоці?…Або ж з Кропивницького Киця на березі Інгулу якось спіймала акулу, котлет  приготувала й все місто пригощала …А ще там є лис, що понад усе любить ірис, а також солодкі жуйки з яких видуває велетенські кульки…». 
Не вірші, а справжнісінька висока літературна кухня, на якій пані Олена є шеф-кухарем. 
Тож ми запропонували влаштувати літературну дегустацію віршованих смаколиків від поетичного кулінара. Маленькі помічники су-шефи приготували таці з незвичними стравами. Відкриваючи кожну з них, діти «ласували» запропонованими рядками з творів у виконанні пані Олени і дізнавалися  про особливості їх приготування та  секретні інгредієнти,  що надихали на їх створення.
 Як  Киця з Кропивницького, вони збирали квіти і складали їх у букети. Але кожна з квіточок займала своє місце у кошику  лише після того, як письменниця відповідала на запитання.
Як Тигр-шаблезуб танцювали чудернацьку джигу-дригу. Навіть, вигадували нові рухи і навчали їх виконувати пані Олену.
Таця, де був вірш «Ведмежий брід» , потребувала доповнення гарною подачею. Тому читання-ласування цього «віршованого смаколика» супроводжувалося театральною імпровізацією.
Після почутого вірша «Хлопці не люблять зайчиків» з чергової таці, довелося провести «Шпигунські ігри» та з’ясувати, хто з казкових персонажів замаскувався у дивний костюм.
Уривок з вірша «Коли вже настане субота?»  спонукав до обговорення того, як пані Олена проводить свій вільний час та якому відпочинку надає перевагу. 
Останньою була таця з ексклюзивною стравою від Шеф-кухаря. Ми перші послухали вірш про Херсон. А ще від поетеси, традиційно під час таких зустрічей, діти отримали рекомендацію п’яти  книжок, які слід прочитати у їх віці.
Час проминув швидко, але хотілося продовження приємного спілкування. 
Тож фото на пам’ять та море позитивних вражень діти повезуть із собою додому.  Дякуємо пані Олені за теплу та приємну зустріч. Бажаємо творчої наснаги, вдячних читачів та нових виданих книжок!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік