11 вересня 2023

Олімпійська слава Херсонщини

День фізичної культури і спорту щорічно відзначають в Україні у другу суботу першого місяця осені. В цьому році дата припала на 9 вересня. Тож Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки запросила шестикласників Херсонської гімназії № 6 на спортивний ранок у форматі онлайн. Учні дізнались, що фізична культура є однією з основ здорового способу життя, яка допомагає знизити ризик розвитку захворювань на 55%.

На запитання, які види спорту найпопулярніші в Україні, відповіла головний бібліотекар Вікторія Сломчинська. Серед українців найпопулярнішими видами спорту є футбол, бокс, баскетбол, теніс. В останні роки зросла зацікавленість кіберспортом та покером, який також вважається спортивною дисципліною.

На Херсонщині більш розвинені веслування на каное та байдарках, боротьба, спортивна гімнастика, гандбол та легка атлетика. Херсонська земля подарувала людству цілу плеяду видатних спортсменів. 44 посланці Таврійського краю змагалися на Олімпійських аренах. Спортсмени Херсонщини завоювали 51 олімпійську нагороду, з яких 22 золоті, 12 срібних та 17 бронзових. Ведуча заходу заздалегідь створила інформ-дос’є на відомих херсонських спортсменів, яким поділилася з юними читачами.

Серед талановитих спортсменів Херсонщини, Олександр Береш, який на Олімпіаді-2000 завоював «срібло» та «бронзу» і був капітаном чоловічої збірної зі спортивної гімнастики.
У скарбничку нагород Херсонщини додав дві олімпійські медалі Сергій Пострєхін, які виборов на Олімпіаді-1980 на каное-одиночці.
Валерій Борзов у 23 роки став найшвидшою людиною у світі, тому що здобув у 1972 на Олімпіаді в Мюнхені 2 золоті медалі на дистанції 100 та 200 метрів. Спортсмен є автором 4 книг, в яких поділився своїм досвідом перемоги на спринтерських дистанціях. Недарма Валерій Борзов має прізвисько «академік спринту». А у 1991-1996 роках був міністром України у справах молоді і спорту.
Найтитулованіша спортсменка у світі народилася також на Херсонщині. Це Лариса Латиніна, на рахунку якої 18 олімпійських нагород. Її ім’я занесено у книгу рекордів Гіннеса. Приємно відзначити, що маленькою дівчинкою вона була читачкою нашої бібліотеки.
Виявилось, що серед дітей, які стали учасниками онлайн-заходу, багато тих, хто займається різними видами спорту. Бібліотекар привітала юних спортсменів з Днем фізичної культури та спорту і побажала їм побільше життєвих перемог та ніколи не втрачати віру в себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік