29 вересня 2023

Скарби Херсонщини

Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки  запросила учнів 8-их та 9-их класів гімназії №1 міста Херсона на урок-знайомство з письменниками рідного краю «Літературні скарби Херсонщини». Під час онлайн-заходу діти познайомились не тільки з талановитими письменниками, а і з різними жанрами, які їм підкорились.


Майстерність Анатолія Кичинського дозволяє йому створювати поетичні мініатюри, в яких закладено глибокий зміст.

«Душа, вогню торкнувшись, обпеклась.
Замерзла, доторкнувшись до льодини.
Оговталась і вкотре подалась
На пошук золотої середини»

Цю поезію та інші твори автора можна прочитати у збірці «Срібна голка і нить золота».
У 2006 році поет став лауреатом Шевченківської премії за збірки поезій «Пролітаючи над листопадом» та «Танець вогню». Митець поєднує в собі поетичний талант з талантом живописця. Тож учасники заходу змогли переглянути пейзажі та вгадати, якому настрою відповідають картини.
Один із яскравих митців Таврійського краю – Валерій Кулик. Провідне місце у творчості поета займають сонети, які несуть в собі «справжню стихію літературного слова». Поет досяг у своїй творчості найвищого рівня-він створює вінки сонетів. У скарбниці письменника є навіть патріотичний вінок сонетів, уривок з якого почули старшокласники.

За пятьма ознаками гімназисти вгадали наступний жанр – оповідання. Саме цей прозовий жанр підкорився Анатолію Марущаку, коли він ще навчався в школі. 
Багато років митець присвятив роботі на телебаченні та підготував близько трьох тисяч сюжетів про життя Херсона і краю.
 
Анатолій Марущак-почесний громадянин міста Херсона, член трьох національних спілок:письменників, кінематографістів, журналістів. У 2016 році побачила світ «Книга живих» про захисників Вітчизни, які відстоюють незалежність України на її Сході. Низка віршів Анатолія Марущака увійшла в антологію патріотичної поезіїї «Допоки надія, допоки мета…». Про героїв, які відійшли у вічність поет написав:

«Печалі серце крають,
Та з нами Бог і час.
Герої не вмирають,
Їм бути серед нас»

Для підліткової аудиторії майстер пера написав захоплюючий історико-пригодницький роман. Рукопис роману «Вибух терміта» отримав спеціальну відзнаку міжнародного літературного конкурсу «Молода короНація» (2018).

З легкістю вгадали діти наступний жанр – повість. З цим жанром майстерно справляється письменниця Юлія Чернієнко, яка у 2018 році стала переможцем міжнародного літературного конкурсу «Гранослов».
У доробку талановитої письменниці  дві повісті, які вийшли друком у видавництві «Академія»: «Помста» та «Хікі шукають любов».  Учасники відеоконференції  переглянули відео, в якому цікаво розповідається про дитинство авторки, творчість та улюблені місця в Херсоні, які її надихають.

І останній жанр, з яким познайомились юні гімназисти, це історичний роман. Майстер історичного роману – Оксана Зененко. У 2021 році за роман «Останній лицар гетьмана» письменницю було нагороджено медаллю ім. Олександра Довженко. Читаючи твори Оксани Зененко, можна поринути у неймовірні пригоди разом з головними героями, які жили у добу козацтва.
На завершення заходу, діти продемонстрували знання, які отримали під час бібліотечного уроку – зєднали фото авторів з книгами, які вони створили. Гімназисти переконались в тому, що Таврійський край багатий на літературні таланти, а всі скарби можна знайти у книгозбірнях України.



 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік