21 вересня 2023

Міжнародний день миру

21 вересня в усьому світі вже 41 рік поспіль відзначається Міжнародний день миру (International Day of Peace). Цей день присвячений просуванню миру та зменшенню конфліктів у всьому світі. Існує багато традицій святкування. В Організації Об’єднаних Націй цей День щорічно розпочинається спеціальною церемонією біля Дзвону миру. Генеральний секретар ООН, перш ніж ударити у дзвін, виступає із спеціальним зверненням і закликає народи всього світу задуматися на мить над значенням миру для всіх людей. Щороку в цей день люди більш ніж у 100 містах по усьому світі беруть участь у Ході, висловлюючи безумовну підтримку роботі, спрямованій на збереження миру у всьому світі.
А в Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім. Дніпрової Чайки сьогодні відбулась відеоконференція «Українські жінки, які прагнуть миру», учасниками якої стали учні трьох сьомих класів гімназії № 6 м. Херсона. Історії жіночих доль та дій розповідала головний бібліотекар читальної зали Вікторія Сломчинська. Мова йшла про жінок різних професій, які мають різні таланти і вподобання, але є те, що їх об’єднує – це прагнення до миру.
Світ зворушує героїзм українського народу, який протистоїть російським військам у ході широкомасштабної агресії рф проти України. Жінки також беруть участь у бойових діях і опанували найскладніші військові професії. 
Єдина жінка-танкіст старший лейтенант Тетяна Кучерява викладає у військовому училищі, а у вільний час освоїла танк і тепер керує ним, як звичайним автомобілем. Говорить, що найскладніше – це тримати маршрут, дивлячись у триплекс, невеличке віконце у броні.
Марія Берлинська заснувала волонтерський Центр підтримки аеророзвідки, який учить бійців керувати безпілотними літальними апаратами та постачає на передову безпілотники різного типу.
Тетяна Остащенко - генерал-майор медичної служби. Вона стала першою жінкою-командувачем медичних сил ЗСУ. В одному із своїх інтерв’ю сказала: «Виклики, що поставила перед нами війна, складні, але ми з ними впораємось!»
Наша землячка Анжела Слободян – герой журналістського фронту. Перебуваючи в окупованому Херсоні, переховувалась у знайомих та проводила прямі ефіри із різних домівок. Все знімала на мобільний телефон і створила документальний фільм про початок окупації «Навала» – про те, що відчували херсонці у перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну та що відбувалось в області. Анжела Слободян стала першою херсонською журналісткою, яка свідчила у лютому 2023 року в судовому процесі Народного трибуналу в Гаазі, де вона майже дві години розповідала про злочини росіян у Херсоні і порушення прав журналістів.
Справжніми героями та янголами-охоронцями стали херсонські волонтери. Ірина Саліхова на початку повномасштабного вторгнення організувала у Херсоні волонтерську ініціативу «Котики-патріотики». Вона допомагала пораненим військовим у лікарнях, підтримувала тих, хто не міг про себе потурбуватися. Ірина збирала кошти та купувала ліки для херсонців. Президент України 30 грудня 2022 вручив Ірині відзнаку «Золоте серце».

Воїном пера сміливо можна назвати Ліну Костенко. Вона надихає своєю поезією всіх українців, які мріють, щоб нарешті здійснились пророчі слова поетки:
                «І хто б там що
                 Кому не говорив,
                 А згине зло
                 І правда переможе!»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік