06 березня 2024

Українки, що підкорили світ. Намисто історій

До Міжнародного жіночого дня, який світ відзначатиме 8 березня, працівники Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки, для учнів 8-А класу Херсонської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №50 імені Романа Набєгова Херсонської міської ради, провели пізнавальний захід «Українки, що підкорили світ. Намисто історій».
Своїми талантами і справами українські жінки зробили вагомий внесок в політику, культуру і науку, мистецтво і літературу і ще багато інших сфер життя. Сильні та талановиті, наполегливі та працьовиті, розумні та красиві українки багато сторіч змінювали історію як власної держави, так й усього світу.
Спочатку заходу школярі дізнались історичні події які сприяли створенню Міжнародного жіночого дня, який спочатку називався - Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир, потім спробували назвати імена відомих сьогодні українок у вікторині «Жінки-Зірки».
Під час заходу восьмикласники дізнались історії незвичайних і дивовижних українок різних епох, які своєю працею і талантом виборювали право бути почутими, відомими і впливовими у світі. Кожна історія ніби намистина нанизувалась на стрічку жіночої долі. Так героїнями сьогоднішнього заходу стала перша жінка-академік, перша жінка-націоналістка, модниця і феміністка – Олена Пчілка, яку більшість знає як матір Лесі Українки, хоча перебільшити внесок Олени Пчілки у розвиток української ідентичності не можливо.
Далі була історія Квітки Цісик, легендарний український голос якої, колоратурне сопрано, лунав за океану і возвеличує українські пісні і сьогодні. Наступні історії були про Софію Яблонську - першу в світі жінку-кінооператорку і “тревелблогерку” та першу жінку-програмістку – Катерину Ющенко, портрет якої за високі досягнення висить у Всесвітньому музеї обчислювальної техніки - "Музеї Тюрінга". Згадали під час заходу і сучасниць: олімпійську чемпіонку, українську фехтувальницю на шаблях Ольгу Харлан, талановиту поетесу, «голос української совісті» - Ліну Костенко, та тих жінок, які своєю самовідданою працею, ризикуючи щодня, рятують життя нашим захисникам із ЗСУ: Юлію Паєвську “Тайру” та Катерину Поліщук на прізвисько «Пташка».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Додайте ваше ім'я та вік